În timp ce porcii mistreţi, principalii purtători de pestă africană, sunt omorâţi cu lentoare, DSVSA Bihor nu stă pe gânduri la nicio suspiciune de îmbolnăvire a porcilor domestici.

Directorul Remus Moţoc a confirmat, miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, că în trei noi gospodării din Bihor, porcii au fost sacrificaţi preventiv, existând suspiciunea de pestă porcină. "Este vorba de două gospodării din Cheşereu şi una din Chişlaz", a declarat şeful DSVSA, fără a preciza despre câte animale este vorba. Prin sacrificarea porcilor suspecţi de îmbolnăvire, autorităţile speră să evite răspândirea virusului în satele cu pricina, obiectiv îndeplinit până acum, potrivit lui Moţoc.

Prefectul Ioan Mihaiu a confirmat că sacrificarea preventivă este regulă pentru Direcţie. "Preferăm să greşim şi să omorâm doi porci suspecţi, decât să aşteptăm 10 zile confirmarea, timp în care boala se răspândeşte", a declarat prefectul. Chiar dacă este vorba doar de suspiciuni, bihorenii deţinători ai porcilor sacrificaţi vor fi despăgubiţi, a promis Mihaiu.

Numărul focare de pestă porcină depistate în Bihor în acest an este de 44, din care 16 au fost confirmate începând din 27 octombrie, deci după ce virusul fusese eradicat.

În şedinţa Colegiului Prefectural s-a discutat şi despre omorârea prin împuşcare a porcilor mistreţi. Prefectul Ioan Mihaiu a precizat că, în urmă cu o lună, s-a văzut nevoit să tragă un semnal de alarmă şi să ceară asociaţiilor de vânătoare să avanseze în atingerea cotei de împuşcare a porcilor mistreţi, deoarece la acel moment era de doar 20%, din totalul de 4.265 de porci care ar trebui împuşcaţi în judeţ. Şefa Gărzii Forestiere Oradea, Maria Antal, a declarat că între timp cota a crescut la 35% şi până în februarie vânătorii vor finaliza misiunea.