Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă, arătând că pulverizarea de soluţii dezinfectante pe străzi, aşa cum se procedează în unele ţări, este ineficientă în combaterea coronavirusului. Mai mult, specialiştii spun că această procedură este periculoasă pentru oameni.

"Pulverizarea spaţiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie", explică OMS într-un document despre curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor în răspuns la noul coronavirus, citat de Agerpres.

"Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni", notează OMS.

Mai mult, specialiştii spun că străzile şi trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu Covid-19, iar "pulverizarea de dezinfectanţi în exterior poate fi periculoasă pentru sănătatea umană".

"Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact", insistă OMS.

În spaţiile interioare, OMS recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie.

Dezinfectarea unor obiecte cum sunt toaletele, aparatele electronice sau mânerele este importantă pentru că, deşi nu au existat până acum cazuri în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafeţe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, având în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.

OMS aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sunt decât teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale.

În România, mai mulţi primari au comandat lucrări de dezinfecţie stradală, justificând aceste cheltuieli cu necesitatea de a combate coronavirusul. De asemenea, în judeţul Bihor, mai multe comune, printre care Oşorhei şi Ineu, au fost stropite cu dezinfectanţi pulverizaţi din elicopter. În Oradea, de la declanşarea pandemiei, s-au făcut dezinfecţii în scările de bloc, în pieţe şi în staţiile OTL.