Dat fiind numărul mare de informaţii false care se răspândesc în mediul online, în special pe reţelele de socializare, Organizaţia Mondială a Sănătaţii a răspuns celor mai frecvente întrebări ale oamenilor legate de răspândirea şi modalităţile de prevenire ale coronavirusului, demontând o serie de mituri despre COVID-19.

E adevărat că dacă îţi poţi ține respiraţia timp de 10 secunde nu ai coronavirus? Dar că expunerea la soare omoară virusul? Sunt câteva dintre întrebările la care răspund specialiştii.

În esenţă, OMS arată că nici vremea caldă / rece, nici duşul fierbinte şi nici consumul de usturoi ori de alcool şi chiar picăturile nazale nu ajută în prevenţia sau stârpirea coronavirusului. Ajută, însă, igienizarea atentă şi spălarea frecventă a mâinilor.

Vezi mai jos câteva dintre miturile amintite de Gandul.ro:

- Reţelele mobile 5G NU răspândesc boala COVID-19. Viruşii nici nu pot fi transmişi prin unde radio sau reţele mobile

- Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25° C NU împiedică răspândirea coronavirusului, astfel că poţi contacta boala indiferent de cât de cald este afară

- COVID-19 poate fi vindecat. Nu înseamnă că dacă o persoană a luat coronavirus îl va avea toată viaţa

- Dacă îţi poţi ţine respiraţia timp de 10 secunde fără să simţi simţi un disconfort NU înseamnă că nu ai luat boala COVID-19. "Cel mai des întâlnite simptome ale bolii COVID-19 sunt tusea uscată, starea de oboseală şi febra. Unele persoane pot dezvolta forme mai severe ale bolii, ca pneumonia. Cea mai bună modalitate de a confirma existenţa virusului în corp este cu un test de laborator", explică sursa citată.

- În ciuda numeroaselor glume de pe internet, consumul de alcool nu vă protejează în lupta împotriva coronavirusului, ba chiar din contră, poate fi periculos

- Vremea rece sau zăpada nu ucid coronavirusul şi nici băile fierbinţi nu protejează de coronavirus

- Noul coronavirus NU poate fi transmis prin înţepături de ţânţar. Sau, cel puţin, nu există asemenea informaţii până în prezent

- Nici uscătoarele de mână nu ucid coronaviurs şi nici lămpile cu ultraviolete. "Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii. Radiaţiile UV pot provoca iritaţii ale pielii", arată OMS.

- Scannerele termice ajută şi chiar sunt eficiente în detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus. Dar persoanele care au coronavirus, dar nu au încă febră nu pot fi detectate.

- Picăturile nazale cu soluţie salină NU pot preveni infecţia cu noul coronavirus. Şi nici usturoiul.

- Antibioticele NU sunt eficiente în prevenirea şi tratarea noului coronavirus. Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare şi vor fi testate prin studii clinice.

Vezi mai multe despre aceste mituri pe site-ul OMS!