Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a afirmat că epidemia de Ebola din Africa de Vest "avansează mai rapid" decât mobilizarea pentru limitarea ei.

Ea a avertizat asupra unor "consecinţe catastrofale" şi a unui risc de propagare în alte ţări. "Efectivele actuale de ajutor naţional şi internaţional sunt trist de inadecvate", a declarat Chan în cadrul unui summit regional privind epidemia. "Această epidemie avansează mai repede decât eforturile noastre de a o controla. Dacă situaţia continuă să se deterioreze, consecinţele pot fi catastrofale în termeni de vieţi pierdute dar şi tulburări socio-economice şi risc crescut de propagare în alte ţări", a avertizat ea.

"Ţările afectate au făcut eforturi extraordinare şi au luat măsuri extraordinare. Dar nevoile create de Ebola în Africa de Vest depăşesc capacităţile voastre de luptă", a declarat ea, adresându-se preşedinţilor din Guineea, Sierra Leone şi Liberia prezenţi la acest summit, precum şi ministrului Sănătăţii din Coasta de Fildeş.

Virusul fără leac a ajuns pentru prima oară şi pe continentul american. Controlat, însă, pentru că doi cetăţeni SUA infectaţi au fost repatriaţi. Ei vor fi trataţi într-o încăpere perfect izolată.

Numărul victimelor Ebola a trecut de 730 în câteva luni, în ţările din vestul Africii, unde autorităţile fac eforturi disperate să oprească răspândirea virusului.