Organizaţia Mondială a Sănătăţii a retras, marţi, oficial, după câteva ore declaraţiile conform cărora infectaţii cu Covid-19, care nu au simptome, ar transmite "foarte rar" virusul. "A fost o neînţelegere", a spus doctoriţa Maria Van Kerkove, cea care a făcut declaraţia anterioară, arătând că afirmaţia nu era bazată pe date publice care să o susţină.

Informaţia inițială a făcut înconjurul lumii stârnind confuzie, date fiind datele contradictorii.

Potrivit Digi24.ro, dr. Maria Van Kerkhove, a declarat marţi că în anterioara declarație s-a bazat numai pe două sau trei studii nepublicate şi că a fost vorba despre o "neînţelegere". "Răspundeam la o întrebare, nu vorbeam pe baza politicilor OMS", a spus ea.

Afirmaţia anterioară a epidemiologului - "se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe virusul. Vrem să ne concentrăm pe cazurile simptomatice" - nu făcea distincţia între răspândirea asimptomatică şi presimptomatică. Alte studii au arătat că o persoană infectată este cea mai contagioasă chiar înainte să apară simptomele.

Digi24 mai notează că, în cadrul declaraţiei de marţi, Maria Van Kerkhove a mai spus că există alte studii care arată că rata pacienţilor fără simptome şi capabili să împrăştie virusul variază între 16 şi 40%.

Potrivit sursei citate, rămâne în continuare în vigoare ideea că multe lucruri care credem că sunt valabile despre coronavirus se pot schimba.

Până acum s-au dovedit să funcţioneze distanţarea fizică şi purtarea măştilor, chiar şi de către persoanele care nu se simt bolnave.