Compania petrolieră OMV, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a anunţat că a început construcţia unei noi staţii de epurare a apei reziduale în cadrul zăcământului de ţiţei de la Suplacu de Barcău, investiţia ridicându-se la 17 milioane de euro.

Conform unui comunicat al companiei, în localitatea bihoreană se află "cel mai mare zăcământ de ţiţei din portofoliul OMV Petrom, reprezentând circa 10% din producţia de ţiţei a companiei în Romania şi se află în producţie de peste 50 de ani".

Staţia de epurare existentă aici a fost contruită în 1968 şi va fi înlocuită cu una nouă, "care va folosi cea mai nouă tehnologie din domeniu". "Noua staţie va avea o capacitate de 8.000 m³ apă/zi, echivalent cu volumul de apă reziduală produs în prezent în cadrul zăcământului Suplacu de Barcău. Instalaţia va asigura calitatea apei tratate conform standardelor europene şi naţionale de mediu", arată comunicatul OMV. Reprezentanţii companiei estimează că lucrarea va fi finalizată în anul 2016.

OMV mai precizează că edificarea staţiei de epurare face parte dintr-un program de investiţii semnificative pentru redezvoltarea zăcământului Suplacu de Barcău, desfăşurat în perioada 2013 - 2021. Programul include forarea suplimentară a încă 105 sonde, "implementarea celor mai recente tehnici pentru a creşte factorul de recuperare a hidrocarburilor precum şi o componentă puternică de mediu ce vizează reducerea emisiilor si creşterea eficientei energetice".

OMV a finalizat mai multe investiţii în puncte de colectare a ţiţeiului, conducte, un incinerator de gaze de combustie şi modernizarea boilerelor şi compresoarelor, care au redus impactul de mediu al operaţiunilor, totalizând circa 110 milioane euro. Investiţiile viitoare în cadrul acestui program vor mai include alte incineratoare, precum şi modernizarea instalaţiilor de procesare şi depozitare a ţiţeiului şi a staţiei de potabilizare a apei, mai arată comunicatul OMV.