Naţiunile Unite recomandă României ca în următoarele luni să adopte statutul minorităţilor naţionale, proiect care aparţine UDMR şi care a fost blocat în Parlament din anul 2005. Potrivit documentului privind minorităţile, statul recunoaşte şi garantează autonomia culturală a minorităţilor naţionale.

Totuşi, ONU s-a pronunţat negativ în ceea ce priveşte autonomia teritorială a maghiarilor din Transilvania, dar a propus României crearea Consiliului Naţional al Autonomiei Culturale. Acesta ar urma să se ocupe de înfiinţarea instituţiilor de drept public în limba minorităţii naţionale, sau de numirea sau schimbarea conducerilor instituţiilor de cultură.

În ceea ce priveşte învăţământul preuniversitar cu predare în limba minorităţilor naţionale, oficialii Naţiunilor Unite recomandă ca toate disciplinele să poată fi învăţate în limba maternă, cu excepţia limbii şi literaturii române.

În ceea ce priveşte comunitarea romă, delegaţia română a fost felicitată pentru eforturile depuse în această privinţă. Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale a apreciat că România nu mai ascunde problemele legate de drepturile omului şi discriminare.