Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a adoptat luni o rezoluție prin care cere încetarea imediată a focului în războiul dintre Israel și Hamas și eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor. În ciuda presiunilor Israelului, Statele Unite ale Americii s-au abținut de la vot, așadar rezoluția a trecut, după cum notează Reuters.

Este prima cerere din partea Consiliului de Securitate al ONU de încetare imediată a focului în Gaza. 

SUA s-au abținut, iar restul de 14 membri ai Consiliului au votat în favoarea rezoluției, care a fost propusă de cei 10 membri aleși ai organismului, arată Hotnews.ro. 

„Poporul palestinian a suferit foarte mult. Această baie de sânge a continuat mult prea mult timp. Este obligația noastră să punem capăt acestei băi de sânge, înainte de a fi prea târziu”, a declarat ambasadorul Algeriei la ONU, Amar Bendjama.

Cu puțin timp înainte de începerea ședinței, radioul armatei israeliene a relatat că premierul israelian Benjamin Netanyahu va anula o delegație planificată la Washington dacă SUA nu se vor opune prin veto rezoluției.

Ulterior, Netanyahu a confirmat că, nemulțumit de poziția SUA, nu se va mai duce în delegație în Statele Unite. Premierul israelian a spus că decizia va îngreuna efortul de război și eforturile de eliberare a ostaticilor.

Decizia de azi marchează „o retragere clară față de poziția consecventă a SUA în Consiliul de Securitate de la începutul războiului” și una care „dă Hamasului speranță că presiunea internațională îi va permite să obțină o încetare a focului, fără a ne elibera ostaticii”, se arată într-un comunicat trimis de biroul premierului israelian și citat de Spotmedia.ro.

În primele luni ale acestui conflict, Washingtonul s-a opus unei astfel de rezoluții și și-a folosit dreptul de veto pentru a proteja Israelul.

Pe fondul presiunii globale pentru un armistițiu în războiul care a ucis peste 32.000 de palestinieni, potrivit cifrelor publicate de autoritățile palestiniene, SUA s-au abținut de la votul de luni, arată Hotnews.ro. 

Rezoluția cere, de asemenea, eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor. Israelul afirmă că Hamas a luat 253 de ostatici în timpul atacului terorist din 7 octombrie care a ucis peste 1.200 de oameni.

Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că SUA s-au abținut de la vot deoarece nu au fost de acord cu tot ceea ce conținea rezoluția, iar textul nu includea o condamnare a Hamas. „O încetare a focului poate începe imediat cu eliberarea primului ostatic și, prin urmare, trebuie să facem presiuni asupra Hamas pentru a face exact acest lucru”, a spus ea.

Rezoluția Consiliului de Securitate „subliniază, de asemenea, necesitatea urgentă de a extinde fluxul de asistență umanitară și de a consolida protecția civililor din întreaga Fâșie Gaza și își reiterează cererea de ridicare a tuturor barierelor în calea furnizării de asistență umanitară la scară largă”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!