În perioada 13-22 mai, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor a controlat 51 de operatori economici fie ei importatori, comercianţi, distribuitori ori producători de produse lactate, unt şi brânzeturi, pentru a vedea dacă aceştia respectă prevederile legale.

Potrivit comisarului şef adjunct al CJPC Bihor, Giani Cătălin Bura, la 46 dintre aceştia au fost constatate abateri, cele mai importante fiind comercializarea produselor achiziţionate din Ungaria fără traducerea elementelor de identificare şi caracterizare, abateri privind etichetarea produselor, utilizarea mijloacelor de măsurare cu verificarea metrologică exprirată în cazul produselor vrac, neafişarea într-o formă lizibilă a preţului şi a preţului raportat la unitatea de măsură.

În cadrul acţiunii au fost verificate 22.307 kilograme de produse, din care la 5.091 au fost descoperite deficienţe. Comisarii CJPC Bihor au aplicat 46 de amenzi în valoare totală de 177.000 de lei, iar 5.101 kilograme de produse, în valoare de peste 20.000 de lei, au fost oprite temporar de la comercializare.

CJPC Bihor le recomandă consumatorilor să analizeze aspectul produsului şi ambalajului şi integritatea acestuia, să refuze produsele care prezintă semne de alterare, să refuze produsele care au termenul de valabilitate modificat, şters sau depăşit şi să nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate.