În timpul acţiunilor de control desfăşurate de inspectorii pentru Protecţia Consumatorilor au fost verificate zece firme care comercializează creme şi soluţii de protecţie solară, la toate fiind constatate abateri şi, prin urmare, toate fiind sancţionate cu amenzi.

Potrivit comisarului-şef adjunct Sebastian Secoşan, „au fost încheiate zece procese-verbale de constatare a unor contravenţii, prin care s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 8.000 lei, iar produse cu deficienţe în valoare de 706 lei au fost oprite temporar de la comercializare".

Abaterile găsite de inspectori au constat în inscripţionarea produselor. Patru firme au fost sancţionate pentru lipsa menţiunii privind categoria de protecţie a produselor (ridicată, medie sau redusă), iar una pentru că pusese în vânzare o cremă-gel pentru plajă - FPS 30 - care nu menţiona categoria de protecţie, ci avea doar pe verso un tabel general cu informaţii privind categoriile de protecţie ale produselor de protecţie solară, în funcţie de factorul lor de protecţie. Cu alte cuvinte, clientul era „învăţat" cu privire la produse la modul general, fără însă a se menţiona caracteristicile cremei-gel respective.

O altă încălcare a normelor constatată de inspectorii fostului OPC a fost, în cazul a cinci firme, faptul că acestea comercializau produse de protecţie solară achiziţionate din Ungaria, dar fără elemente de informare a consumatorilor în limba română.