În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, spectatorii primesc un cadou inedit. În premieră, Teatrul Regina Maria a devenit co-producător al unui spectacol de operă, alături de Asociaţia Culturală Vox din Cluj, aducând pe scena orădeană opera monumentală a lui Giuseppe Verdi, "Aida". "Sperăm să oferim orădenilor un spectacol de operă veritabil şi nu unul încropit", a declarat managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, într-o conferinţă de presă.

La Oradea, opera în patru acte "Aida" va beneficia de o distribuţie deosebită, soprana din rolul principal interpretând la Scala din Milano. "Carmela Apollonio este o soprană care a cântat în toate teatrele italiene, în cele din Germania, precum şi în Statele Unite. De asemenea, a colaborat cu regizorul Franco Zeffirelli şi alte nume de marcă", a afirmat Ioan Vrăşmaş, de la Agenţia Culturală Vox, care, de altfel, va şi interpreta rolul Ramsis, marele preot al Egiptului, în spectacol.

Totodată, din distribuţie mai fac parte baritonul Alfio Grasso, din Italia, care va interpreta rolul lui Amonasro, regele Etiopiei, tenorul Angelo Forte, din Italia, în rolul lui Radames, mezzosoprana Liliana Mattei Ciuca, care a fost 10 ani solistă a Operei din Viena şi pe care orădenii o vor vedea în rolul lui Amneris, fiica regelui Egiptului. În alte roluri vor mai apărea Marius Chiorean, Mihai Irimia şi Daniela Chişbora.

Spectacolul Aida va beneficia de decoruri de operă, semnate de scenograful Vioara Bara, va avea o orchestră de 45 de artişti, precum şi un cor de 35 de persoane. De asemenea, pe scenă vor apărea şi figuranţi. Regia artistică va fi semnată de Horia Ballint. "Mă bucur foarte mult că s-a ales acest spectacol. Până la urmă, cu "Aida" s-a inaugurat Arena din Verona şi s-a reinaugurat Teatro alla Scala", a spus regizorul.

Spectacolul "Aida", programat vineri, 26 septembrie, de la ora 19, la Sala Mare, este cel de-al treilea de operă care are loc la Oradea în decursul unui an, după o reprezentaţie a operei "Tosca" şi două reprezentaţii ale spectacolului "Nabucco".

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia Teatrului, deschisă de luni până vineri între orele 10 şi 19, respectiv sâmbătă şi duminică între orele 10 şi 13, cât şi online pe www.biletmaster.ro. În sală, pe rândurile I-X, biletele vor costa 50 lei, pe rândurile XI-XV, 40 lei, în lojile laterale - 50 lei, în lojile centrale - 60 lei, la balcon în rândul I - 40 lei, iar pe celelalte 20 lei.