Orădenii pot face un dublu cadou. În primul rând, lor înşişi, mergând, împreună cu cei mici, la un spectacol inedit ce îmbină opera, baletul şi teatrul, dar şi copiilor şi tinerilor care suferă de autism.

Spectacolul caritabil "Muzică şi Surprize", organizat la iniţiativa Asociaţiei SOS Autism Bihor, îi aduce la Oradea, pe 12 noiembrie, pe artiştii Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, pe soprana Felicia Filip, recunoscută pentru roluri jucate pe scene importante ale operei mondiale, dar şi pentru duetele interpretate alături de rockerii de la Iris.

Concept de succes

Una dintre cele mai apreciate soliste de operă din România, Felicia Filip, şi-a extins activitatea în această vară, când a preluat conducerea Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, companie înfiinţată în 1998 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, iniţial privată, intrată apoi sub tutela Primăriei Capitalei. Instituţia este unică în România datorită spectacolelor pe care le promovează, acestea incluzând operă, musicaluri, balet, dans şi teatru.

Majoritatea tineri absolvenţi ai unor licee ori facultăţi de specialitate, artiştii Operei Comice pentru Copii din Bucureşti "traduc" pe limbajul celor mici producţii precum "Bărbierul din Sevilla" (de Rossini) ori "Bastien şi Bastienne" (Mozart), dar pun în scenă şi producţii mai accesibile, precum "Scufiţa Roşie", "Soacra cu trei nurori", "Frumoasa şi Bestia", "Cenuşăreasa", "Albă ca Zăpada" şi altele. Abordarea inedită i-a adus Operei Comice pentru Copii recunoaşterea naţională, dar şi pe cea internaţională, trupa participând la turnee în Croaţia, Austria, Franţa, Canada, Coreea de Sud, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, de unde a revenit mereu cu premii.

Din suflet

Deşi în mod normal dau spectacole în Capitală, având o stagiune proprie, soliştii şi dansatorii Operei Comice vor urca, pe 12 noiembrie, de la ora 17, pe scena Teatrului Regina Maria aducând cu ei o producţie intitulată "Muzică şi Surprize".

Spectacolul are un scop caritabil, cât se poate de nobil: sprijinirea copiilor şi tinerilor din Bihor care suferă de autism, un spectru de tulburări neuropsihiatrice, ale căror cauze nu au fost descoperite. "În cadrul asociaţiei noastre încercăm, din banii părinţilor şi puţine sponsorizări, să organizăm activităţi terapeutice, individuale sau de grup, precum şi ore de kinetoterapie, cu personal specializat. Dar, pentru a continua activităţile esenţiale pentru copii  şi tineri, avem nevoie de fonduri", explică Simona Zlibuţ, vicepreşedintele Asociaţiei SOS Autism Bihor, organizaţie din care fac parte 50 de familii.

Asociaţia a apelat la ajutorul artiştilor Operei Comice din Bucureşti şi au avut parte de un răspuns de admirat. "Doamna Felicia Filip a fost foarte deschisă invitaţiei noastre, aşa că artiştii vin la Oradea pro bono, fără a solicita onorarii, ci doar plata drumului şi cazării. Aşadar, fondurile pe care le strângem din vânzarea de bilete vor fi investite în proiectele noastre", precizează Simona Zlibuţ.

Soprană de marcă

Orădenii se pot aştepta la un spectacol inedit. Ce va conţine exact, organizatorii nu doresc să spună, de aceea l-au şi numit "Muzică şi Surprize". Clar este, însă, că vor asista şi la un recital marca Felicia Filip, soprana care a cules ovaţii la Opera Regală Covent Garden din Londra, la Opera din Viena, la Hamburg ori Toronto, dar şi în locuri nonconformiste precum stadionul olimpic din Barcelona ori la Vatican.

Repertoriul artistei este extins, cu roluri în "Traviata", "Rigoletto", "Flautul Fermecat", "Văduva veselă" şi multe altele. De altfel, Felicia Filip a fost protagonista unei premiere muzicale româneşti, fiind prima soprană care a interpretat alături de o trupă rock - Iris - şi a apărut totodată pe primul album rock simfonic produs în România.

În seara spectacolului, în foaierul Teatrului Regina Maria, spectatorii vor putea vedea şi cumpăra obiecte decorative realizate de copiii şi tinerii cu autism în cadrul activităţilor de terapie ocupaţională. Pentru a-şi asigura un loc în sală la reprezentaţia Operei Comice pentru Copii şi a Feliciei Filip, orădenii îşi pot cumpăra bilete, cu preţuri între 40 şi 60 lei, în funcţie de locul în sală, de la sediul Asociaţiei SOS Autism Bihor, persoana de contact fiind vicepreşedinta Simona Zlibuţ, telefon 0742.529.453.