Orădenii sunt invitaţi săptămâna viitoare, pe 28 septembrie, la spectacolul "Bal mascat" de Giuseppe Verdi adus de Opera Naţională Română din Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru.

Spectacolul care va fi prezentat pe scena Teatrului Regina Maria aduce în premieră pe scena bihoreană una dintre cele mai strălucite opere ale tuturor timpurilor, într-o montare clasică de înaltă ţinută.

Din distribuţia "Balului mascat" fac parte soliştii Marius Vlad Budoiu, Florin Estefan (orădean de origine, managerul Operei din Cluj), Lăcrimioara Cristescu, Andrada Ioana Roşu, Oana Trîmbiţaş, Horaţiu Ruşti, Cristian Hodrea, Petru Burcă, Florin Pop, Dan Dumitrana, acompaniaţi de Corul şi Orchestra Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, avându-l la pupitru pe distinsul dirijor Gheorghe Victor Dumănescu. Radu Lucaciu semnează adaptarea regiei artistice, iar Valentin Codoiu adaptarea scenografiei.

Recenta montare a spectacolului prezentată în premieră naţională la Cluj, pe data de 13 decembrie 2015, este o producţie a Companiei Opera 2001, organizaţie ce reprezintă un reper liric internaţional şi a cărei misiune este de a inspira generaţiile tinere înspre aprecierea valorilor lirice clasice, precizează organizatorii.

Cunoscută pentru succesul său fulminant, opera verdiană va impresiona publicul printr-o poveste medievală plină de pasiune şi intrigi, în care onoarea şi prietenia sunt lucruri sfinte, triunghiurile amoroase sunt cele mai dureroase tabuuri, iar trădarea, cu sau fără mască, se plăteşte scump.

"Un Ballo in maschera" este cea de-a 22-a creaţie a lui Giuseppe Verdi, a cărei premieră mondială a avut loc pe 17 februarie 1859, la Teatro Apollo din Roma, fiind renumită nu doar pentru calităţile sale artistice deosebite, ci şi datorită libretului controversat, ce are la bază povestea tragică a Regelui Gustav III al Suediei, ce a atras cenzura operei pentru o lungă perioadă.

Transpunerea în libret a adevărului istoric îi are ca eroi pe Riccardo, contele de Warwick, bunul şi fidelul său prieten Renato şi Amelia, soţia celui din urmă, prinsă între iubirile celor doi bărbaţi. Regia artistică păstrează nota clasică a capodoperei, construcţia personajelor, a decorurilor şi mişcării scenice, căutând să transmită acţiunea în mod dinamic şi antrenant, iar sentimentele şi trăirile personajelor să transpară cu naturaleţe şi deschidere faţă de publicul spectator.

Biletele pentru spectacolul de operă, precum şi pentru celelalte programate în cadrul Festivalului de Teatru de la Oradea, sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrului Regina Maria şi online, pe www.biletmaster.ro, la preţuri între 30 şi 60 de lei în funcţie de locul în sală.

Citeşte şi: Dublul festival de teatru de la Oradea aduce spectacole multe şi pentru toate gusturile