Opt bihoreni s-au strâns, sâmbătă, în Piaţa Unirii, pentru a protesta, nemulțumiți de creșterea preţurilor la utilităţi, în special energie electrică, şi la alimente.

Oamenii, reuniţi în urma unui apel lansat pe Facebook de Ciprian Tomele, preşedintele filialei Bihor a partidului Alternativa Dreapta, un partid mic și aproape necunoscut, s-au arătat supăraţi că bihorenii nu li s-au alăturat în stradă.

„Ne-am săturat”

„Noi lucrăm pe salarii de mizerie. Îmi pare rău că Oradea nu a ieşit la protest. Cel mai probabil va ieşi doar când preţurile vor exploda, iar noi nu vom mai avea din ce trăi", a spus Maria Gencz, o orădeancă.

"Înarmaţi" cu câteva tricoloruri, cei opt bihoreni au început protestul după ora 14, pașnic și în liniște, fără a scanda ceva. Majoritatea sunt membri în partidul Alternativa Dreaptă, după cum ei înșiși au spus. Totuși, au pretins că protestul nu este unul cu iz politic.

"Nu este nimic politic, vrem doar să arătăm că noi nu mai avem încredere în guvernanţii noştri. Şi-au votat salarii mai mari, iar noi avem de plătit facturi de mii şi sute de mii de lei. Primarul de la mine din comună are circa 10.000 de lei, alţii trăiesc din 2.000 de lei după o lună de trudă. E groaznic ce se întâmplă şi ne-am săturat. Mâine (n.r. duminică) am decis că vom merge şi la Bucureşti să ne cerem drepturile! Sperăm că vom protesta în grupuri mai mari acolo. Dacă noi nu ieşim să luptăm pentru drepturile noastre, atunci cine?", a declarat Ciprian Tomele.

Protestul de care vorbește este organizat de partidul AUR și va începe duminică, de la ora 12, în Piaţa Universităţii din Capitală.

"Nu îşi permit să trăiască"

Tomele a mai spus şi că propune, ca soluţii pentru creşterea salariilor cetăţenilor, scăderea numărul parlamentarilor la 300.

Un alt bihorean, Ioan Popuş, din Mihai Bravu, a spus că a decis să iasă la protest pentru că preţurile la alimente cresc de pe o zi pe alta, la fel şi factura la energie electrică.

"Dacă în urmă cu şase luni plăteam cam 150 de lei pe lună la curent, acum am ajuns să plătesc 450 de lei. E groaznic pentru muncitorii de rând, care nu îşi mai permit să trăiască", a mai spus bărbatul, şi el membru în Alternativa Dreaptă.

La final, oamenii au spus că vor organiza şi alte proteste în Oradea, dar deocamdată nu au un plan concret al acestora. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!