Fiți cu băgare de seamă la ce mâncați dacă mergeți în vacanțe exotice. Nouă persoane, dintre care opt copii, au murit săptămâna aceasta, iar alte 77 de persoane sunt tratate în spital, după ce ar fi mâncat carne de broască țestoasă de mare pe o insulă din Zanzibar.

Potrivit The Guardian, anunțul a fost făcut sâmbătă, de autoritățile locale. 

„Carnea de broască țestoasă este considerată o delicatesă în Zanzibar, dar are ca rezultat decese din cauza chelonitoxismului, un tip de intoxicație alimentară”, scrie The Guardian.

De altfel, tocmai din cauza riscului ridicat de otrăvire, autoritățile au interzis consumul de carne țestoasă.

În plus, în teritoriu a fost trimisă o echipă de gestionare a dezastrelor, care a îndemnat oamenii să evite consumul de țestoase marine.

The Citizen scrie că incidentul s-ar fi petrecut pe 5 martie și că victimele ar fi consumat carne de țestoasă pe insula Panza, din districtul Mkoani, regiunea Panza de Sud. 

Din câte se pare, victimele sunt localnici. Autoritățile spun că ar fi primit informații din teritoriu conform cărora mai mulți dintre ei au mâncat o țestoasă, însă așteaptă încă analize de laborator, pentru a confirma cu exactitate sursa incidentului.

Când un ofițer medical de district, dr. Haji Bakari, i-a întrebat pe pacienți ce li s-a întâmplat, aceștia nu au fost receptivi. 

„Am adus 86 de persoane la Spitalul Abdalla Mzee Mkoani, dintre care opt copii au murit deja (până vineri n.r.). Ceilalți sunt în stare stabilă”, a declarat dr. Haji Bakari, potrivit sursei citate.

O localnică a pierdut doi copii, unul de 2 ani și unul de 6 luni. Ea le-a spus autorităților că nu știe exact ce a cauzat decesul lor, fiind plecată, însă când a ajuns acasă i-a văzut pe cei mici cum se schimbă la față și au început să vomite, așa că i-a dus de urgență la cel mai apropiat centru de sănătate. În ciuda tratamentului primit, nu au putut fi salvați.

The Citizen scrie că nu este primul incident fatal cauzat de consumul de broască țestoasă. În 2021, șapte persoane, inclusiv un copil de 3 ani au murit pe aceeași insulă Peba după ce au consumat carne otrăvitoare de țestoasă. În același an, și în Madagascar au murit 19 oameni, dintre care 9 copii, din același motiv.

Chelonitoxismul poate fi provocat nu doar de carnea de țestoasă, ci și de algele otrăvitoare pe care aceasta le consumă, și poate avea efecte devastatoarea mai ales asupra copiilor și vârstnicilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!