Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a făcut vineri un bilanţ al proiectelor bihorene depuse la Administraţia Fondului de Mediu pentru finanţare, în diferite programe pe care AFM le desfăşoară.

Astfel, în cadrul programului vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului, care se adresează organizaţiilor non-guvernamentale şi unităţilor de învăţământ, primesc finanţare Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Reosal Borş (aproape 87.000 de lei) şi Asociaţia Pro Valea Crişului Repede din Urvind (aproape 82.000 de lei).

În cadrul programului de realizare a pistelor de biciclete, care se adresează primăriilor şi ale cărui obiective sunt diminuarea poluării aerului şi încadrarea emisiilor în valorile limită aprobate la nivel european, opt primării din Bihor au cerut bani.

Pe lângă Primăria Oradea, care şi-a anunţat deja intenţia de a face, cu finanţare de la AFM (2,22 milioane lei), o pistă de biciclete care să lege cartierele Ioşia şi Nufărul, au mai cerut bani primăriile din Aleşd (237.500 de lei), Beiuş (2,49 milioane lei), Marghita (2,48 milioane lei), Sântandrei (1,49 milioane lei), Lugaşu de Jos (1,4 milioane lei), Mădăras (1,29 milioane lei) şi Tileagd (1,45 milioane lei). "Aceste dosare sunt în evaluare la Administraţia Fondului de Mediu", a explicat pentru BIHOREANUL Loredana Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al APM Bihor.

Totodată, în cadrul programului AFM pentru îmbunătăţirea calităţii mediului prin împăduriri ale terenurilor degradate, primăriile pot obţine finanţare nerambursabilă pentru aceste lucrări. Până acum, singura primărie bihoreană care şi-a anunţat intenţia de a aplica şi în acest program este Oradea, municipalitatea având în plan să împădurească 86 de hectare de teren din jurul oraşului.