UDMR e de vină!

Puţin înainte de ora 21, la care se aştepta difuzarea primelor sondaje privind alegerile parlamentare de duminică, la sediul filialei judeţene a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania nu erau mai mult de 15 persoane, printre care doar trei dintre cei nouă candidaţi înscrişi în cursa electorală. Câteva minute mai târziu, când televiziunile naţionale au făcut publice exit poll-urile care creditau UDMR cu un procentaj între 5 şi 5,2%, în sediul partidului lui Tokes Laszlo s-a lăsat o linişte apăsătoare. Nu însă pentru că liderii PPMT preconizau un rezultat propriu spectaculos, ci pentru că s-ar fi aşteptat ca oponenţii din Uniune să obţină unul mai slab...

„Singura dezamăgire pe care o am e vizavi de UDMR, care a luptat împotriva noastră! În loc să ne ajute, pentru ca etnia maghiară să fie reprezentată prin două formaţiuni politice în Parlament, Uniunea a dus o campanie de obstrucţionare a candidaţilor noştri, prin intimidarea electoratului maghiar. De aceea a fost o prezenţă scăzută a maghiarilor la urne, chiar şi în secuime, unde speram să iasă mai mulţi la vot. Noi am făcut tot ce am putut. Suntem, totuşi, un partid tânăr", a declarat pentru BIHOREANUL Zatyko Gyula, vicepreşedintele PPMT pe regiunea Partium şi candidat în Colegiul 4 Senat, singurul dintre liderii formaţiunii prezent la sediul din Oradea la ora 21.

Trişti, dar joviali

Candidatul PPMT din Colegiul 9 Camera Deputaţilor, Kristofy Kristof, deborda de optimism. „Deşi electoratul maghiar nu a mers la vot ca şi la alegerile locale din iunie, am speranţa că susţinătorii noştri s-au mers la vot. Oricum, primele semnale arată că în Bihor am obţinut aproximativ 15.000 de voturi, adică cu 60% mai mult decât la alegerile locale. Nu vom şti decât după numărătoare, iar până atunci sperăm că rezultatele vor arăta o creştere a încrederii etniei în noi. Speranţa moare ultima!".

În acelaşi trend optimist, vicele PPMT Zatyko Gyula a mai spus că inclusiv marja de eroare a exit poll-urilor, de până la 5%, le-ar putea fi favorabilă, în sensul în care PPMT ar putea să obţină o reprezentativitate de chiar 2%.