Profesorii şi elevii lor sunt invitaţi, în perioada 11 – 14 aprilie, la Muzeul oraşului Oradea, unde se va derula proiectul "Povestea unui EROU - Traian Moşoiu".

Participanţii vor afla de la muzeografa Cristina Puşcaş informaţii despre viaţa şi personalitatea generalului Moşoiu.

Evenimentul a fost organizat în preajma zilei de 20 aprilie, când se împlinesc 103 ani de la intrarea Armatei Române în Oradea şi eliberarea oraşului de bandele bolşevice ale lui Bela Kun, ce terorizau populaţia românească şi maghiară. În fruntea diviziilor româneşti, care au pătruns primele în oraşul de pe Criş, s-a aflat atunci generalul Traian Moşoiu. 

"Născut într-o familie înstărită de crescători de oi din zona Branului, jud. Braşov, tânărul Traian Moşoiu a urcat, treaptă cu treaptă, în ierarhia militară, ajungând, în 1919, general de divizie. De-a lungul întregii cariere militare, care se întinde pe durata a trei decenii, generalul s-a dovedit a fi "un adevărat simbol al umanului, moralităţii şi firescului în raport cu semenii", înfruntând moartea, în tranşee, alături de cu soldaţii săi. Povestea lui este ilustrată în unul dintre spaţiile expoziţionale ale secţiei Muzeului Oraşului Oradea, din cadrul Muzeului Ţării Crişurilor", a transmis la MoO printr-un unui comunicat.

Cadrele didactice şi elevii interesaţi pot să se înscrie, cu clasa, la un ghidaj în cadrul expoziţiei închinate lui Traian Moşoiu. Întâlnirile cu elevii se vor desfăşura la secţia Muzeului Oraşului Oradea (Cetatea Oradea), Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41. Fiecărei clase de elevi i se va aloca 30 minute. Costul unui bilet de intrare este de 5 lei/persoană.

Programările se fac la numărul de telefon: 0359/191.096.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!