Ora Pământului (Earth Hour), o inițiativă prin care se atrage atenția asupra sănătății planetei, a fost marcată sâmbătă seara și la Oradea. Elevii, mai mici și mai mari, din 10 coruri ale unor școli orădene s-au adunat în Parcul 1 Decembrie, unde au susținut un concert de o oră, inclus în programul național Cantus Mundi. 

Lumini stinse... mai târziu

Deși trebuia să stingă luminile din Parcul 1 Decembrie la ora 20.30, ca semn de conștientizare a problemelor climatice, municipalitatea a întârziat să o facă.

Organizatorii au obținut avizul pentru desfășurarea evenimentului din partea comisiei de avizare a adunărilor publice din subordinea Primăriei Oradea, în care se preciza că luminile vor fi stinse între orele 20.30 și 21.30 (când este marcată peste tot în lume Ora Pământului), însă informația nu a ajuns și la ADLO, societatea care gestionează iluminatul public din municipiu.

Antonia Nica, viceprimar al Oradiei, a fost prezentă la eveniment și a caracterizat situația drept o problemă de comunicare între membrii comisiei menționate și ADLO. Aceasta a dat telefoane pentru îndreptarea situației, iar luminile au fost până la urmă stinse cu 20 de minute după debutul concertului, adică în jurul orei 20.50. 

Elevii înșiruiți pe treptele de lângă Statuia Ostașului Român au întâmpinat stingerea luminilor cu urale și și-au folosit luminițele de la telefoanele mobile pentru a vedea versurile și a crea o atmosferă de concert. 

„Cine m-a făcut om mare”

Elevii au primit din partea organizatorilor broșuri realizate în cadrul proiectului Ora Pământului by Cantus Mundi 2023 care au cuprins versurile tuturor pieselor selectate pentru acest eveniment. Și n-au fost puține. 

Copiii și adolescenții au cântat felurite piese, mai vechi și mai noi, printre care „Vine, vine primăvara”, „O portocală”, „Cântă cucu-n Bucovina”, „Odă Bucuriei”, „Alunelu”, „Ghiță” sau „Epilog”. Cele care i-au însuflețit mai tare au fost melodiile care au fost în topuri în ultimii ani, printre care „Vals” și „Acasă” (Smiley) și „Cine m-a făcut om mare” (Delia). Unii dintre ei n-au ezitat să filmeze scurte clipuri, probabil pentru Tik Tok sau Instagram, cu momentul lor muzical. În primul rând s-au aflat și câțiva elevi care au ținut ritmurile cântând la chitări clasice.

Evenimentul a fost coordonat de Nicoleta Emilia Țâmpu (foto), dirijoarea corului Liceului Greco-Catrolic, alături de care s-au aflat și dirijoarele celorlalte coruri prezente („Csilinka”, corurile școlilor Don Orione, Lucian Blaga, Oltea Doamna, Gimnazială nr. 11, Dacia, Liceul Sanitar, precum și un grup de chitări). 

(video: Paul Lelea / BIHOREANUL)

Primăria, fără lumini

Audiența a fost formată în cea mai mare parte din părinți. „No, amu-i amu”, a spus una dintre mămici printre aplauzele de la finalul concertului de Ora Pământului, referindu-se la faptul că părinții au trebuit să-și „repereze” copiii într-o mulțime gălăgioasă de elevi care cobora treptele de lângă statuie, într-un parc aflat încă în întuneric. 

De asemenea, la concert a asistat episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care, la final, a lăudat-o și felicitat-o pe dirijoarea Nicoleta Țâmpu pentru organizarea evenimentului. 

De Ora Pământului, adică între 20.30 și 21.30, toate luminile arhitecturale de pe palatul Primăriei Oradea au fost stinse. A fost însă singura clădire din Piața Unirii care și-a stins luminile, luând parte la inițiativa „Earth Hour”.

De „Earth Hour”, persoane din toată lumea au fost îndemnate ca, vreme de o oră, sâmbătă, 25 martie, de la ora locală 20.30, să facă ceva cu impact pozitiv pentru planetă. În cele mai multe cazuri, cetățenii, firmele sau instituțiile aleg să nu folosească electricitatea în acel interval de timp. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!