Cu înaintaşi cu torţele aprinse, fanfara militară a Şcolii Poliţiei de Frontieră Oradea a străbătut centrul oraşului, sâmbătă seară, pentru a celebra Earth Hour, adică Ora Pământului. Pentru al şaptelea an consecutiv, multe din luminile oraşului au fost stinse, pentru a se trage un semnal de alarmă cu privire la schimbările climatice.

Sărbătoarea a început la ora 20 fix, în faţa Teatrului Regina Maria. Mai mulţi angajaţi ai hotelului Double Tree by Hilton şi-au aprins torţele şi au însoţit fanfara în marş până în faţa Primăriei Oradea, unde i-au întâmpinat zeci de orădeni.

Traficul a fost restricţionat de poliţişti, aşa că orădenii s-au putut desfăşura în voie. Pe şosea au format din gulguţe, adică nişte cutiuţe din hârtii care au în interior o lumânare aprinsă, simbolul evenimentului Earth Hour, dar şi logo-urile organizatorilor orădeni, adică clubul Rotaract, Double Tree by Hilton şi Cercetaşii României.

Cine n-a aprins gulguţe, a avut oricum treabă. Copii sau adulţi, aproape toţi orădenii adunaţi în centru aveau în mâini smartphone-urile cu care pozau sau filmau când lumânările, când torţele, când fanfara.

La ora 20.30, mulţimea a căscat gura de uimire şi a aplaudat, când clădirea Primăriei s-a învelit în întuneric. Iluminatul arhitectural al clădirii, dar şi parte din iluminatul stradal, a fost oprit. De asemenea, în centru au stins luminile Teatrul Regina Maria şi Palatul Episcopiei Greco-Catolice. Tot atunci, fanfara militară a cântat imnul Uniunii Europene şi pe cel al României. Pentru câteva minute, privirile s-au îndreptat apoi spre o fetiţă care a lansat spre cer, ajutată de tatăl ei, un lampion roşu ca focul.

După ce s-au pozat şi chiar au postat ad-hoc imaginile pe reţelele de socializare, orădenii s-au dispersat din centrul urbei, care a rămas în semi-întuneric timp de o oră.

Ora Pământului a fost marcată în Oradea şi de companiile Plexus Services, Shinheung Electronic şi Comau România, care au stins iluminatul arhitectural.

Evenimentul Earth Hour a fost creat de către ONG-ul World Wide Fund în 2007, ca o metodă prin care persoanele fizice şi companiile să demonstreze cum un gest simplu poate avea un impact semnificativ în schimbările climatice. În 2008, mişcarea a devenit una globală, mai bine de 50 de milioane de oameni stingând lumina pentru sănătatea pământului.

Tot în 2008, Oradea şi Bucureştiul au fost primele oraşe din România care s-a alăturat evenimentului mondial. De atunci, în fiecare an, în ultima sâmbătă din martie, orădenii sunt îndemnaţi să nu folosească, timp de o oră, energia electrică.