Primăria Oradea a avut în 2021 venituri totale la bugetul local în valoare de 1,397 miliarde de lei şi a făcut investiţii de 447 milioane de lei, adică peste 90 milioane de euro. 

"A fost un an în care a trebuit să fim vigilenţi, să luăm deciziţii rapide şi eficiente. În ciuda dificultăţilor, nu am făcut rabat de la investiţii. În ceea ce priveşte valoarea acestora, 2021 este al doilea în top după anul 2015, când am finalizat prima sesiune de finanţări europene în Oradea. Din perspectiva aceasta (n.r. - a investiţiilor), a fost un an foarte bun", a declarat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei Oradea, vineri, într-o conferinţă de presă în care a prezentat raportul de activitate al Direcţiei Economice pentru anul precedent. 

La conferinţă au mai participat viceprimarul Marcel Dragoş şi directorii adjuncţi ai Direcţiei Economice, Simona Vlad şi Sorin Iacob. 

De la "europeni", de la orădeni... 

Conform raportului, în 2021 municipalitatea a investit în diverse proiecte suma totală de 447.068.154 lei, cu 13% mai mare decât cea din 2020. Ponderea cea mai mare în acest "tablou" au avut-o fondurile europene, adică 160.834.387 lei.

S-a investit mult şi din bani de la bugetul local, mai precis 158.585.167 lei, celelalte surse fiind bugetul de stat, 71.616.007 lei, şi creditele bancare, 57.032.592 lei.

Cea mai mare "felie" din totalul investiţiilor este ocupată de cele făcute în reabilitarea şi modernizarea străzilor din Oradea, unde au mers 25% din bani, peste 113 milioane lei. În Termoficare și CET s-au făcut, de asemenea, investiţii de peste 58 milioane lei. 

Linia de tramvai, proiectul anului 

Defalcat pe proiecte, Primăria Oradea a investit cea mai mare sumă în 2021 în proiectul realizării noii linii de tramvai care leagă Calea Aradului de str. Atelierelor, fiind vorba despre 29,8 milioane lei, proiect finanţat din bani europeni. 

O sumă consistentă, de peste 26,5 milioane lei, a fost investită şi în modernizarea bulevardului Nufărul-Cantemir

Anul trecut, Primăria Oradea a făcut exproprieri masive pentru diferite proiecte, plătind nu mai puțin de 21,2 milioane lei proprietarilor.

Între investiţiile importante s-au mai numărat cele în achiziţia de autobuze noi, reabilitarea clădirii Primăriei, cea a Bazinului Olimpic, realizarea pasajului suprateran de pe centură, din zona Universităţii, dar şi aportul municipalităţii în înfiinţarea companiei aeriene Air Oradea, care, în 2021, a însemnat suma de 9 milioane lei. 

Cheltuieli mai mari cu 20%

Şi celelalte tipuri de cheltuieli au fost mai mari în 2021, arată raportul Direcţiei Economice. De altfel, aşa numitele cheltuieli operaţionale (cu salariile, cheltuielile de funcţionare ale şcolilor, ale spitalelor, asistenţa socială) au fost aproape la fel de mari ca cele cu investiţiile, însumând 428 de milioane de lei

Directorul adjunct Simona Vlad a explicat că acestea au crescut cu 21% faţă de 2020 din mai multe motive, între care nivelul ridicat al inflaţiei, creşterea preţurilor la energie electrică, gaz, materiale pentru reparaţii, plata unor burse de la bugetul local, creşterea salariului minim etc. 

Reprezentanta Primăriei a exemplicat că cheltuielile cu şcolile au crescut cu 37%, cele cu salubritatea cu 17%, iar cele cu iluminatul public cu 14%, pe fondul creşterii tarifelor la energia electrică. 

96% din taxe şi impozite, încasate 

Anul trecut, Primăria Oradea a înregistrat cel mai ridicat grad de încasare a taxelor şi impozitelor pentru clădiri, terenuri şi autovehicule din ultimi ani, acesta fiind de 96%. Pe de o parte, a explicat Eduard Florea, "conformarea benevolă a mers bine anul trecut", iar pe de alta, după pauza din 2020 cauzată de izbucnirea pandemiei, în 2021 au fost reluate executările silite, lucru care a adus bugetului local 24  milioane lei

În ciuda faptului că în 2021 municipalitatea a contractat noi credite pentru diverse proiecte, datoria publică a oraşului se menţine destul de mică, de 16,48% dintr-o medie a veniturilor proprii pe trei ani. Limita maximă permisă este de 30% din aceasta. 

În fine, Oradea a încheiat anul 2021 cu un excedent bugetar de aproape 65 milioane lei, bani care vor fi "vărsaţi" în bugetul pe anul 2022 şi vor fi folosiţi pentru diverse cheltuieli şi investiţii.

"Din această sumă, doar 9 milioane lei sunt bani prevăzuţi în bugetul din 2021 şi necheltuiţi. Restul de 55 milioane lei au fost nişte bani rămaşi din bugetul pe 2020, pe care i-am pus cumva în buzunarul din spate (n.r. – al bugetului local), căci vedem nori negri când privim în zare", a explicat Eduard Florea (foto), referindu-se la scumpiri.