Municipiul Oradea a fost acceptat ca partener în Reţeaua oraşelor Art Nouveau, organizaţie cu membri din 16 ţări, care are ca scop cooperarea, cercetarea, conservarea şi dezvoltarea stilului Art Nouveau (stil artistic manifestat prin artele vizuale, designul şi arhitectura de la începutul secolului XX).

Lanţ de artă

Primăria a anunţat marţi că oraşul intrat în această reţea în urma vizitei delegaţiei Primăriei Nancy la Oradea, din 29 august şi a Colocviului internaţional din 29 octombrie, intitulat "Oraşul la turnanta secolului XX între naţionalism şi modernitate. Extensiuni urbane şi Art Nouveau".

Aplicaţia oraşului, depusă de reprezentanţii municipalităţii şi de cei ai Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, a fost acceptată pe 17 noiembrie la întrunirea anuală de la Milano.

Prin alăturarea la reţeaua Art Nouveau, oraşul de pe Criş va beneficia de "participarea ca membru al asociaţiei la elaborarea proiectelor viitoare, cu un rol activ la alegerea temei în funcţie de proiectele europene şi subiectele propuse".

De asemenea, potrivit municipalităţii, Oradea va avea vizibilitate europeană prin imaginile ce urmează să fie prezentate pe site-ul www.artnouveau.net.eu şi prin mediatizarea evenimentelor ce promovează stilul Art Nouveau în oraş.

În plus, în circuitul Art Nouveau, specialişti locali vor putea participa la schimburi cu cei din alte oraşe, în privinţa unor subiecte precum restaurare, protecţia patrimoniului şi expoziţii. "Toate acestea vor contribui la un program de acţiuni locale pe care le vom dezvolta", se arată în comunicatul Primăriei.

Potrivit aceleaşi surse, reprezentanţii Oradiei vor putea participa şi susţine prelegeri la ultimele două conferinţe ale proiectului "Art Nouveau şi Ecologie", finanţat prin Programul Cultura 2007-2013 şi, totodată, oraşul va putea găzdui pe viitor expoziţia internaţională "Les natures de l'Art nouveau".

Participare cu 2.000 de euro

În această perioadă, la sediul organizaţiei non-guvernamentale care adminitrează Reţeaua Art Nouveau se perfectează documentele oficiale pentru acceptarea Oradiei ca partener. Contribuţia anuală a oricărui membru este de 2.000 de euro. "Invităm pe această cale toţi specialiştii în domeniu să susţină Oradea pe portalul oficial prin transmiterea către secretariatul Fundaţiei a lucrărilor de referinţă din domeniul Art nouveau pentru a fi mediatizate", se mai arată în comunicat.

În 1999, mai multe organizaţii din oraşele europene cu un bogat patrimoniu Art nouveau au decis să se unească într-o primă reţea europeană de cooperare, de cercetare, conservare şi dezvoltare a Art nouveau.

"Această Reţea asigură informarea pentru profesionişti şi sensibilizarea publicului larg cu privire la valorile culturale a acestui patrimoniu atât de aproape de noi şi totuşi în pericol. Reţeaua are peste 20 de instituţii europene care colaborează la proiectele susţinute de Programul Cultura 2007-2013 a Comisiei Europene", se mai arată în comunicat.

Membrii şi partenerii reţelei însumează 22 de instituţii din 16 ţări, din care 12 în Uniunea Europeană. Printre partenerii reţelei se numără Barcelona, Bruxelles, Budapesta, Glasgow, Helsinki, Ljubljana, Nancy, Riga sau Palermo.