Municipiul Oradea a primit Premiul „Dem I. Dobrescu” la Gala Energiei Românești pentru eficiență energetică și accesarea fondurilor europene.

Evenimentul a avut loc marți seara la Ateneul Român, fiind organizat în premieră de Ministerul Energiei cu scopul de a premia și promova excelența în domeniul energetic.

Oradea a fost premiată la categoria Administrație, pentru accesarea de fonduri europene în scopul implementării unor proiecte de eficiență energetică, cu beneficii pentru mediu și pentru oameni. 

„Premiul a fost ridicat de Marius Moș, reprezentant al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Primăriei Oradea. În discursul său, acesta a subliniat importanța eforturilor municipiului în direcția modernizării sistemului de termoficare, un proces început în 2008. Masterplanul orașului a indicat nevoia unei investiții de peste 200 de milioane de euro pentru a crea un sistem de termoficare sustenabil. Prin atragerea fondurilor europene, fondurilor norvegiene și din diverse programe naționale, Oradea a reușit să implementeze o strategie clară, obținând rezultate semnificative”, se arată într-un comunicat trimis joi pe această temă de Primăria Oradea. 

Conform informării, un rezultat important este faptul că tranziția de la cărbune la cogenerare pe gaz „a dus la o reducere considerabilă a emisiilor de CO2, de la un milion de tone la 350.000 de tone”.

Prin aceste proiecte, serviciile Termoficare Oradea au fost îmbunătățite, iar avariile rărite. 

„Marius Moș a evidențiat și planurile de creștere a producției de energie geotermală, de la 5% la 15%, cu obiective ambițioase pentru viitor. Acesta a subliniat importanța sprijinului Ministerului Energiei pentru continuarea acestor investiții, care vizează trecerea la încălzirea geotermală completă în perioadele de vară și reducerea amprentei de carbon prin integrarea surselor de energie regenerabilă”, se mai precizează în informarea municipalității. 

Totodată, Moș „a evidențiat faptul că sistemul de termoficare din oraș „este nu doar sustenabil, ci și competitiv din punct de vedere al costurilor, cu una dintre cele mai mici subvenții din țară între prețul de producție și cel de vânzare”. 

Pe de altă parte, Oradea a pus accent și pe reabilitarea energetică a clădirilor și modernizarea rețelei de transport. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!