25 de tineri talentaţi au urcat vineri după-amiază pe scena Casei de Cultură a Municipiului pentru a-şi demonstra abilităţile muzicale în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Galei Tinerelor Talente.

Festivalul-concurs a găzduit elevi ai liceelor de artă din judeţ, ai Şcolii de Artă Francisc Hubic şi studenţi ai Facultăţii de Muzică din Oradea, împărţiţi pe trei categorii: muzică populară, muzică cultă şi muzică uşoară.

Primii care au cântat au fost tinerii artişti de muzică populară, acompaniaţi de orchestra "Rapsodia Bihoreană". Din cei 10 concurenţi, juriul format din dirijorul şi compozitorul Gheorghe David, directorul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, tenorul Marian Boboia, directorul Şcolii de Arte Francisc Hubic, profesorul Crăciun Parasca, de la Direcţia pentru Cultură, profesoara Doina Marcu, directoarea Liceului de Artă, şi Gheorghe Damian, preşedintele filialei Vatra Românească din Bihor, au stabilit câştigătorii.

Astfel, pe locul I s-a clasat tânăra Sergilia Popa, pe locul al doilea Mihaela Popa, frumoasa BIHOREANULUI în 2009, artistă care s-a clasat pe aceeaşi poziţie şi la categoria de muzică cultă, şi în fine locul al treilea a fost obţinut de Romina Nemeş.

Artiştii de muzică cultă au cântat arii din operă acompaniaţi de pian, iar la sfârşitul mini-recitalurilor câştigătoare au fost alese Mihaela Covaci, pe locul I, Mihaela Popa, locul al doilea şi Alina Roşca, pe poziţia a treia a clasamentului.

Ultimii au urcat pe scenă concurenţii de la secţiunea muzică uşoară. Aici, câştigător a fost ales Surany Botond, elev al Şcolii de Arte Francisc Hubic, locul II a fost ocupat de Biro Maria, iar a treia poziţie de Nemeth Henrieta.

Câştigătorii de pe podium au fost premiaţi cu diplome şi cu bani, locurile I primind 300 de lei, locurile II, 200 de lei şi locurile III, 100 de lei.

Cea de-a XVI-a ediţie a Galei Tinerelor Talente a fost organizată de Centrul Judeţean pentru conversarea şi promovarea culturii tradiţionale şi de Uniunea Vatra Românească în cadrul Toamnei Orădene.