Cei 157 de ani scurşi de la unirea Moldovei cu Ţara Românească au fost marcaţi, duminică, la Oradea, printr-un ceremonial ce a avut loc în Parcul 1 Decembrie, la statuia Ostaşului Român.

Vremea geroasă a făcut ca numărul participanţilor să nu treacă de 300. Mulţi dintre aceştia au fost reprezentanţi ai instituţiilor publice locale ori ai partidelor politice, veniţi, ca la fiecare sărbătoare naţională, să depună coroane de flori.

Istoricul Gabriel Moisa a fost cel care le-a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea zilei de 24 ianuarie. Arătând cum Alexandru Ioan Cuza a fost ales, în 1859, domnitor în Moldova şi apoi în Ţara Românească, prodecanul Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea a evocat generaţia de lideri politici care a făcut posibilă această unire fără de care, în 1918, nu se putea înfăptui România Mare. "O generaţie de excepţie, o generaţie de lideri care au ştiut să pună interesul naţional înaintea intereselor personale şi partinice, aşa cum existau ele atunci la mijlocul secolului al XIX-lea", a spus Moisa.

La rândul său, prefectul Claudiu Pop a prezentat evenimentul istoric, amintind şi discursul pe care l-a avut Mihail Kogălniceanu cu prilejul alegerii lui Cuza ca domn al Moldovei: "Alegându-te pe tine domn în ţara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce toată ţara doreşte: la legi noi, oameni noi. Fii dar omul epocii, fă ca legea să înlocuiască arbitrarul, fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca domn, fii bun, fii blând. Fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi. Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate, împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşeasca frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii domn cetăţean. Urechea ta să fie purerea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire".

Culoarea evenimentului a fost dată de zeci de eleve de la mai multe licee din oraş, care au venit îmbrăcate în costume populare. De altfel, la finalul ceremoniei, ele au fost şi cele care i-au îndemnat pe orădeni să dea mână cu mână, într-o horă ce s-a întins pe platoul central al parcului.

Hora Unirii a fost cântată de Corul Ariston al Liceului de Artă Oradea, după ce şi corul veteranilor General Traian Moşoiu a susţinut un scurt recital.