Zeci de orădeni, în cea mai mare parte politicieni ori şefi şi angajaţi ai instituţiilor publice, au sărbătorit vineri, în centrul Oradiei, Ziua Principatelor Unite. Anual, pe 24 ianuarie, românii celebrează Unirea Principatelor Române din 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în Ţara Românească şi în Moldova.

Ceremonia din Piaţa Unirii a debutat cu imnul României, iar apoi cu un moment de reculegere pentru victimele tragediei aviatice petrecute luni în Munţii Apuseni. Apoi, prefectul Claudiu Pop a dat citire unei părţi din discursul ţinut de Mihail Kogălniceanu cu prilejul alegerii lui Cuza drept domnitor în cele două principate.

"Prin înălţarea ta pe tronul lui Ştefan cel Mare s-a înălţat însăşi naţionalitatea română. Alegându-te pe tine domn în ţara noastră am vrut să arătăm lumii ceea ce toată ţara doreşte: la legi noi, oameni noi. Fii dar omul epocii, fă ca legea să înlocuiască arbitrarul, fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca domn fii bun, fii blând. Fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi. Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate, împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii domn cetăţean. Urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire", a citat prefectul.

Apoi, istoricul Viorel Faur le-a spus celor prezenţi contextul istoric al Micii Uniri, dar şi reformele pe care le-a realizat Cuza. Istoricul a vorbit inclusiv despre votul plesbicit introdus de domnitor şi despre cum în Parlament au ajuns ţăranii simpli, întrebând retoric audienţa câţi ţărani mai numără Parlamentul azi.

În continuarea ceremoniei au urmat depunerile de coroane la statuia voievodului Mihai Viteazul, activitate "bifată" de reprezentanţii instituţiilor publice din Oradea, a partidelor locale ori a unor şcoli sau asociaţii.

În final, Garda de Onoare a defilat în aplauzele publicului. Apoi, toţi cei prezenţi s-au îndreptat spre case, după ce organizatorii i-au anunţat că Hora Unirii nu se va juca, dat fiind accidentul aviatic de luni. Spre dezamăgirea copiilor costumaţi în haine populare, care au aşteptat cuminţi toată ceremonia, doar să dea, la final, mână cu mână...