Centrul Oradiei a fost învăluit sâmbătă cu lumină şi artă, cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau, care în acest an a avut tema "Lumina/The Light/La Lumière".

Programul zilei a inclus o serie de evenimente care au pus în valoare patrimoniul arhitectural al oraşului, printre care proiecţii spectaculoase cu operele pictorului Gustav Klimt şi concerte susţinute în faţa monumentelor Art Nouveau. 

Toate au avut un public numeros, unii orădeni mărturisind că evenimentul i-a făcut să-şi observe oraşul cu mai multă atenţie. Au făcut-o alături de turişti, în grupurile de spectatori remarcându-se foarte multe voci care vorbeau engleză sau franceză.

Ateliere, filme, tururi ghidate

Activităţile din programul Zilei Art Nouveau au fost gratuite. Participanţi de toate vârstele au fost invitaţi la ateliere de creaţie ţinute în Casa Darvas-La Roche, tururi ghidate ale clădirilor Art Nouveau din centru şi proiecţii de film la fostul cinematograf "Libertatea" din Palatul Vulturul Negru.

Tot acolo, fotograful orădean Remus Toderici a condus două tururi foto, unde câteva zeci de persoane au descoperit sălile cinematografului dezafectat şi au avut ocazia unică să facă fotografii în interior.

Fotograful a remarcat că majoritatea participanţilor au fost turişti, curioşi să intre în bătrânul cinematograf.

Turişti acasă

Într-o altă clădire emblematică, Palatul Moskovits Miksa, au avut loc două concerte aparte. De la orele 12 şi 18, o parte din corul Filarmonicii de Stat Oradea a cântat din balcoanele palatului construit în stil Art Nouveau între anii 1904 şi 1905, după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán jr.

Clădirea a devenit astfel o scenă neconvenţională pentru muzicienii care au interpretat lucrări ale unor compozitori celebri precum George Gershwin sau Karl Jenkins, în timp ce pe pietonala Republicii i-au ascultat şi aplaudat oameni anume veniţi sau care erau în apropiere şi au fost atraşi de aranjamentele vocale care au inclus piese precum "Bonse Aba", "Non nobis, Domine" sau "They All Laughed".

"Eu am fost şi la ora 12, aşa că am ştiut la ce vin. Am ajuns să ne simţim şi noi turişti în Oradea, mai ales pentru că am auzit în jurul meu atâta engleză. Mai avem balcoane aici, mai avem clădiri frumoase, să mai cânte! Eu sunt mândră de oraş, mai ales cum s-a dezvoltat în ultimii ani", a spus Teodora, o orădeancă ce locuieşte în centrul oraşului.

"Mă bucur de ocaziile acestea pentru că vedem oraşul cu alţi ochi, nu doar repede-repede la serviciu şi apoi acasă, ratând partea frumoasă. În weekend ne facem şi noi timp să vedem lucrurile frumoase", a completat-o prietena ei Ingrid.

Klimt la Oradea

După ce soarele a apus, cei care au ajuns în Piaţa Unirii au făcut cunoştinţă cu operele pictorului Gustav Klimt. Lucrările acestuia au prin viaţă printr-o serie de proiecţii imersive care au transformat faţada Bisericii Sfântul Ladislau într-o pânză vie. 

Show-ul ce a adunat câteva sute de oameni a fost realizat în colaborare cu MINA – Museum of Immersive New Art din Bucureşti. Până la miezul nopţii, au fost reproduse lucrări precum "Sărutul", "Portretul Adelei Bloch-Bauer", "Doamna cu Evantai", "Idylls" sau "Danaë".

Fireşte, orădenii şi turiştii deopotrivă au imortalizat imaginile: nu deseori au şansa să vadă o "expoziţie" Klimt, şi cu atât mai puţin una animată.

Proiecţii pe clădiri au fost şi în Piaţa Ferdinand, pe Casa Centrală de Economii (clădirea BRD) şi Casa Poynár, pe faţadele cărora s-au văzut alte creaţii multimedia având ca temă, fireşte, stilul Art Nouveau. 

În faţa Teatrului, pe o roată de mari dimensiuni, spectatorii au descoperit alte detalii ale stilului, în tonuri de verde, albastru sau galben. 

"O ediţie foarte reuşită"

Oamenii s-au arătat impresionaţi de efectele vizuale folosite pentru a pune în valoare clădirile din centrul oraşului. Unii dintre ei au remarcat însă că traficul a fost un impediment pentru spectatori.

"Eu aş fi blocat circulaţia, pentru că farurile interferează cu luminile de aici şi nu permit ochiului să se adapteze. În plus, sunt foarte mulţi oameni şi încurcă traficul", a spus Diana, o orădeancă "prin adopţie", concluzionând totuşi că ediţia 2024 a Zilei Art Nouveau "este foarte reuşită".

Prietena ei, Raluca Cicortaş, a remarcat că Oradea este tot mai ofertantă din perspectiva evenimentelor: "E greu să ţii pasul cu tot, pentru că sunt diferite evenimente. Vara se arată bogată şi creşte numărul şi calitatea evenimentelor. Nu mai sunt lucruri improvizate, sunt tot mai legate, mai consistente şi consecvente, şi asta arată că se poate face şi turism cultural aici".

Final cu muzică

Seara s-a încheiat cu un concert de jazz susţinut de Luiza Zan în piaţeta din spatele Teatrului de Stat, unde recent reabilitata casă Adorján a servit drept fundal pentru scenă. Concertul a adunat câteva sute de persoane care au ascultat melodiile de pe noul ei album "In My Village", printre care şi o suită care descrie muzical satul ei natal, unde "se aud vacile, se aud păsările… şi liniştea", după cum a spus pe scenă artista. 

Oradea este singurul oraş din România care face parte din reţeaua europeană Art Nouveau, iar Ziua Mondială Art Nouveau este sărbătorită în fiecare an pe 10 iunie.

Evenimentele au fost organizate sâmbătă de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice tocmai pentru ca de ele să se poată bucura cât mai mulţi orădeni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!