Orădenii, la fel ca alţi bihoreni, s-au bucurat joi de prima zi cu zăpadă în abundenţă din acest sezon rece. Cei mai fericiţi au fost, cum era de așteptat, copiii, care au ieşit în parcuri, s-au luptat cu bulgări de nea şi au ridicat, ajutaţi de părinţi, oameni de zăpadă impresionanţi. 

Hai afară la zăpadă!

De la primele ore ale dimineţii, utilajele de deszăpezire ale RER Vest au acţionat în special pe arterele principale ale municipiului pentru a asigura o circulaţie fără probleme. În schimb, peste spaţiile verzi s-a aşezat un strat bogat de zăpadă, transformând priveliştea în una de poveste şi oferindu-le celor mici ocazia de a se bucura din plin de iarnă. 

În Parcul Olosig, spre exemplu, doi orădeni şi-au dus băieţelul la clădit un om de zăpadă. Cum a avut ajutoare de nădejde, băiatul a modelat un om de zăpadă de două ori mai înalt decât el. Alţii au ieşit cu animalele de companie la plimbare, pentru a vedea oraşul acoperit de un covor alb. 

(foto: Bihoreanul, Szilagyi Lorand)

Joacă, dar cu grijă

Nici adulţii n-au ratat ocazia de a se distra în zăpadă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis, joi, un comunicat însoţit de imagini inedite, cu pompieri militari luptându-se cu bulgări de zăpadă. "Pompierii militari bihoreni îi îndeamnă pe cei mici şi pe cei mari deopotrivă, să se bucure de jocurile de iarnă, evitând activităţile care le-ar putea pune viaţa în pericol", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

(foto: ISU Crişana)

Pompierii au subliniat, totodată, că bihorenii se expun unor riscuri dacă merg pe suprafaţa îngheţată a râurilor sau lacurilor. 

"Pentru preîntâmpinarea unor evenimente ce se pot solda cu consecinţe tragice, recomandăm părinţilor să explice copiilor riscurile pe care le implică plimbările sau jocurile practicate pe suprafaţa îngheţată a apelor, interzicându-le astfel de activităţi, supraveghindu-i în permanenţă sau angrenându-i în jocuri specifice acestei perioade, care pot genera bucurii, nu şi riscuri de accidentare", au subliniat pompierii. 

De asemenea, ISU le recomandă bihorenilor să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din curţi şi de pe cele din faţa caselor şi blocurilor, pentru a preîntâmpina eventualele evenimente nedorite. 

Prognoza meteo arată că în Oradea temperaturile în următoarele zile se vor menţine scăzute, coborând noaptea până la -14 grade. Până vineri, 15 ianuarie, meteorologii au prognozat şi ninsori, în special în zonele de munte din Crişana. 

(credit foto: Ovi D. Pop)