Orădenii ar urma să trăiască într-o "staţiune turistică de interes naţional". Consilierii locali au aprobat, miercuri, în unanimitate, depunerea documentaţiei necesare obţinerii acestui titlu la Ministerul Turismului. Beneficiile ar fi multiple, între care posibilitatea accesării de fonduri nerambursabile şi guvernamentale pentru dezvoltarea infrastructurii turistice în municipiu.

Alte obiective ale demersului sunt "creşterea vizibilităţii şi notorietăţii destinaţiei", având în vedere că toate staţiunile de interes naţional sunt promovate de Ministerul Turismului şi sunt cuprinse în materiale de promovare, "creşterea fluxurilor turistice" şi "crearea unor oportunităţi suplimentare investitorilor din domeniul turismului care vor accesa finanţări structurale europene pentru construirea de structuri de primire turistice".

În documentaţia care urmează să fie depusă la Ministerul Turismului se vor găsi date privind cadrul natural şi infrastructura municipiului, o analiză a potenţialului turistic şi date privind structurile de cazare şi de agrement din Oradea.

De asemenea, Oradea se va lăuda şi cu resursa de apă geotermală, ce-i drept încă nu pusă destul de bine în valoare din punct de vedere turistic, ea fiind utilizată în ştrandul Ioşia şi în zona SPA a Aquapark-ului Nymphaea.

"Cel mai important aspect în aplicaţia noastră este faptul că avem o resursă naturală, apă geotermală. Nu este exploatată încă la potenţialul ei, însă odată ce am deveni staţiune de interes turistic naţional am putea accesa fonduri care să ne permită să dezvoltăm această latură mai bine", a precizat pentru BIHOREANUL Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Oradea îndeplineşte criteriile pentru a primi acest tilu. Aplicaţia pregătită de autorităţile locale alocă Oradiei un punctaj de 315 dintr-un maxim de 395. Şi asta deoarece Oradea nu poate acumula 30 de puncte pentru trasee turistice montane şi 50 de puncte pentru spaţii de schiat.

Punctajul minim pentru clasificarea drept staţiune turistică de interes naţional este de 135 de puncte.

Documentaţia va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare la Ministerul Turismului.