Instituţia Prefectului şi DSP Bihor au transmis, luni dimineaţa, cele mai recente date privind evoluţia pandemiei Covid-19 în judeţ, arătând, între altele, că în spitalele şi secţiile dedicate tratării bolnavilor cu SARS-CoV-2 s-au înregistrat încă 10 decese.

De asemenea, merită subliniat că incidenţa cazurilor în Oradea este în continuă scădere, ajungând luni în prima parte a zilei la 3,71 îmbolnăviri la mia de locuitori. Amintim că, atunci când incidenţa va fi mai mică de 3,5, se va decide ridicarea restricţiilor din weekend, dar se vor putea redeschide şi sălile de sport, potrivit legii. 

Rată mică de pozitivare

Potrivit informării oficiale, de duminică dimineaţa până luni dimineaţa, au fost prelucrate 349 de teste (mult mai puţine decât într-o zi obişnuită a săptămânii) în urma cărora au fost identificate 25 de noi îmbolnăviri, ceea ce înseamnă totuşi o rată scăzută de pozitivare, de circa 7%. 

În total, de la debutul pandemiei, în Bihor au fost identificate 28.164 de cazuri, dintre care au fost declarate vindecate 25.592. S-au înregistrat, din păcate, şi 1.248 de decese.

Dintre bolnavii de Covid-19, 61 sunt în stare gravă, fiind îngrijiţi pe secţii ATI de la Spitalul Municipal, Spitalul Judeţean şi Spitalul Pelican. 

Oradea, aproape de 3,5

Luni dimineaţa, în Bihor sunt 1.324 de cazuri active de infecţie cu SARS-CoV-2, mai arată autorităţile. Dintre acestea, nu mai puţin de 837 sunt în municipiul reşedinţă de judeţ. În Oradea rata de incidenţă a continuat să scadă în ultimele câteva zile, ajungând cel mai recent la 3,71 cazuri noi Covid-19 la mia de locuitori. 

Dacă incidenţa va coborî sub 3,5, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor se va întruni şi va stabili ridicarea restricţiilor suplimentare impuse pentru evitarea răspândirii Covid-19. Este vorba despre restricţiile din weekend (magazine închise la ora 18, carantină de la ora 20), dar şi despre restricţiile privind sălile de sport, care astfel ar putea fi redeschise, potrivit normelor în vigoare. 

Pe de altă parte, în alte UAT-uri din Bihor incidenţa continuă să fie ridicată: Şinteu (9,32), Sântandrei (5,99), Toboliu (5,09), Sânnicolau Român (4,59), Cetariu (4,18), Rieni (4,18), Spinuş (4,16). 

Peste 52.000 de bihoreni imunizaţi

În ceea ce priveşte campania de vaccinare, şi în ultimele 24 de ore, mai mulţi bihoreni au primit o doză de vaccin (1.681 de persoane). În total, de la debutul campaniei, au fost imunizate - deci au primit ambele doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca – 52.525 de persoane. 

În total au fost administrate 136.728 de doze în Bihor şi s-au înregistrat 53 de reacţii adverse. 

Şi duminică, poliţiştii şi jandarmii au aplicat sancţiuni pentru încălcarea legilor anti-Covid, mai precis 67 de amenzi în valoare totală 24.750 de lei. De asemenea, au fost date şi 44 de avertismente scrise.