Reunită miercuri la Cluj, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a aprobat introducerea pe lista monumentelor a două clădiri din Oradea: Sinagoga Aachvas Rhein de pe strada Primăriei, construită în anul 1926, şi fosta lojă masonică de pe strada Universităţii, ridicată în 1901.

Cererile de clasare a celor două clădiri au fost înaintate de Primărie şi au fost susţinute de arhitectul orădean Cristian Puşcaş, în cazul sinagogii, şi de arhitecta băimăreană Ildiko Mitru, în cazul fostei loji masonice. Cei doi specialişti au întocmit şi documentaţia necesară pentru această procedură, care cuprinde prezentarea arhitecturală şi istorică a clădirilor. Anterior acestei şedinţe, arhitectul Oana Bogdan, secretar de stat în Ministerul Culturii, a făcut o vizită la Oradea şi a analizat clasarea celor două clădiri, convingându-se de oportunitatea şi justeţea cererii. Drept urmare, în şedinţa de la Cluj, inclusiv Bogdan a susţinut cererile Primăriei Oradea. 

„Practic, foarte multe nu se schimbă pentru aceste clădiri, deoarece ele sunt oricum incluse în Ansamblul Centrul Istoric al Municipiului Oradea, care este clasat”, a explicat Puşcaş pentru BIHOREANUL. Altfel spus, ele erau protejate şi până acum. Includerea pe lista monumentelor istorice înseamnă însă că, de acum înainte, orice proiect care le vizează va trebui să fie făcut de arhitecţi atestaţi de Ministerul Culturii pentru lucrări la monumente istorice.

Deciziile de clasare urmează să fie consfinţite printr-un ordin al ministrului Culturii şi apoi publicate în Monitorul Oficial.

Edilii Oradiei au anunţat deja doresc să transforme că ambele clădiri în muzee. Mai precis, sinagoga ar urma să devină un Muzeu de istorie a evreilor din Oradea şi Bihor, iar loja un Muzeu al masoneriei.