Târgul de carte Gaudeamus Radio România își va deschide porțile, miercuri, la Oradea, într-un cort de 700 de metri pătrați, amplasat în Piața Unirii, unde vor fi prezente 47 de edituri și agenții de difuzare de carte, cu circa 20.000 de titluri.

În plus, vor mai fi 3 standuri online, pe site-ul gaudeamus.ro, iar tot pe internet se vor transmite evenimentele care au loc fizic. Târgul va fi deschis între 11 și 15 mai, de la ora 10 la 21, iar accesul orădenilor este liber.

20.000 de titluri

Organizatorii speră că oferta târgului va fi pe placul orădenilor. „Târgul a fost extrem de greu de gestionat din cauza spațiului, întrucât solicitarea de spații expoziționale a fost la limită. Am oferit până la ultimul metru disponibil în corturi, expozanții doresc să vină la Oradea, cred că este un indicator foarte bun apropo de potențialul pieței și de interesul pe care oamenii din branșă îl au pentru piața de carte de aici”, a declarat marți, într-o conferință de presă, Cornelia Chifor, coordonatoare a evenimentului.

Informațiile privind numărul de cărți vândute la edițiile precedente sunt confidențiale, la solicitarea editurilor, însă este clar că dacă își doresc atât de mult să participe la eveniment, orădenii sunt clienți buni.

Oferta editorială este diversificată și proaspătă, orădenii urmând să găsească la standuri cărți care nici nu au ajuns în librării încă. „Este un avantaj să poți să mergi la standuri și să te îndrume editorul, este un loc de informații. Și oamenii de la standuri chiar au citit mare parte din cărțile pe care le au”, a mai spus Chifor.

Lansări de carte

În plus, în cele cinci zile de târg, sunt programate 30 de evenimente, majoritatea lansări și prezentări de carte. Cele mai multe sunt organizate însă de editura Eikon, în timp ce edituri mai mari sau mai cunoscute românilor nu au alocat fonduri și pentru asemenea acțiuni.

Printre cărțile care vor fi lansate sau prezentate se numără „Ultimul Schelling: Filosofie și hristologie, Revelare și extaz”, de Dorin Ștefănescu, „Transcarpathia: radiografia unei regiuni multietnice”, de Marian Oancea, „Fiica Ursoaicei. Secrete naturii” de Teodora Veress.

Și autori orădeni se numără printre scriitorii cuprinși în acest calendar al activităților: profesorul și fostul jurnalist Florin Ardelean va lansa cartea „Povestiri de duminică” (sâmbătă, ora 15, editura Eikon), actrița Mirela Niță Lupu volumul „Jurnalul unei povești sau cum am devenit spectacol de teatru de păpuși pentru copii” (vineri, ora 17, editura Ratio et Revelatio), iar istoricul Cristina Pușcaș va lansa cartea „101 chipuri ale suferinței în Bihorul carceral comunist” (vineri, ora 18, Radio et Revelatio). 

Târgul este ofertant și pentru copii. Pe lângă cărțile dedicate lor, cei mici vor putea participa la două ateliere de pictură organizate în colaborare cu Asociația Pro Bambini din Oradea și susținute de profesori ai Liceului de Arte. În plus, Dragoș Dobocan (9 ani), elev la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea, va expune picturi făcute de el, tot în cadrul târgului, începând de vineri, ora 15.

Oradea sprijină târgul

Prezentă la conferința de presă, directoarea APTOR Oradea, Alina Toie, a precizat că municipalitatea contribuie la organizarea evenimentului cu 20.000 de lei.

„Suntem foarte încântați să anunțăm parteneriatul nostru pentru a opta ediție a Târgului de Carte Gaudeamus în Oradea! Mulțumim organizatorilor și echipei Târgurilor de Carte Gaudeamus Radio România pentru inițiativă și pentru că ați revenit în Oradea! (...) Eram curioasă cum se plasează Oradea atunci când ne gândim la câte cărți se vând la aceste târguri și am aflat cu mare bucurie că cifrele sunt foarte bune pentru oraș, și ne situăm în topul orașelor în care sunt cele mai bune vânzări. Așadar, avem cu atât mai multă încredere că această ediție a Târgului de Carte Gaudeamus în Oradea va fi un real succes”, a spus Toie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!