Judo-ul orădean e la înălţime. Atât de sus încât, la Budapesta, pe lângă performanţa de a aduce medalia de argint de la Mondialele de Kata, a mai marcat un punct important: cel mai mare număr de participanţi adunaţi vreodată într-un concurs de judo.

În afara faptului ştiut că oraşul de pe Criş l-a "dat" pe preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, pe Marius Vizer, un alt orădean s-a remarcat reuşind să devină, după 10 ani de muncă, director în federaţia mondială de judo (IJF) şi să strângă în acelaşi loc 1400 de participanţi, la Campionatul Mondial de Judo pentru veterani.

Veterani de renume

Primul club din ţară de judo veterani s-a născut în 2001, la iniţiativa profesorului Alexandru Chirilă, căruia i s-a alăturat discipolul său Andrei Bondor, om de afaceri, de formaţie profesor de educaţie fizică. I-a "mânat" pasiunea pentru sport şi constatarea că, odată ce ajungeau la 30 de ani, judokanii care se lăsau de performanţă se "risipeau" în profesii, preocupându-se tot mai puţin de sportul preferat. "Azi este club naţional, avem 21 de centre în ţară şi peste 480 de concurenţi activi. Anul viitor, sărbătorim 10 ani de Veteran Judo Club Phoenix", povesteşte Andrei Bondor.

Clubul a "crescut" atât de mult încât acum cuprinde sportivi de renume, precum Adrian Costin, vicecampion mondial, care este şi preşedintele clubului, Cristian Varga, Petras Laszlo, multiplu medaliat la competiţii internaţionale, Matyasi Gabor, multiplu campion şi om de afaceri, dar şi alţi amatori ai genului, de meserii diverse. "Ginecologul Petru Chitulea, de exemplu, dimineaţa operează, iar după amiaza îşi ia kimonoul, vine la sală şi se antrenează", exemplifică Bondor.

Director în uniunea mondială

Orădeanul, care este de puţin timp şi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Judo, ocupă funcţia de director pentru coordonarea activităţii de Grand Masters la Federaţia Internaţională de Judo. Graţie încrederii lui Marius Vizer, coordonează o comisie internaţională pentru judoul de veterani (masters), adică judo la "plus 30" de ani în lume. "De multe ori nici mie nu îmi vine să cred că sunt catalizatorul unei mişcări mondiale în judo. Dar bineînţeles, toate acţiunile sunt discutate într-un comitet director", mărturiseşte Andrei Bondor.

În urmă cu şase luni, orădeanul a fost numit directorul Campionatului Mondial de Judo pentru Veterani, sau Grand Masters, cum i se mai spune, ajuns anul acesta la cea de-a doua ediţie. Competiţia se adresează foştilor judokani sau celor care sunt încă legitimaţi la diverse cluburi dar au peste 30 de ani. Singura condiţie a fost ca ei să îşi plătească deplasarea şi taxa de participare. Iar "clienţi" au fost destui. Şi nu oricine, ci oameni care excelează în munca lor profesională, fie că e vorba de şefi de poliţie, magistraţi, decani de facultăţi sau rectori de universităţi, ori oameni de afaceri cu reuşite profesionale...

"Ei demonstrează adevăratul spirit al sportului şi pentru că, spre deosebire de cei care participă la competiţiile de performanţă ca să câştige bani, ei cheltuie bani ca să facă sport. Şi se antrenează foarte serios pentru asta", spune orădeanul.

Eveniment mamut

12 Mihai Botez.jpgNu mai puţin de 1400 de sportivi, din 48 de ţări, s-au strâns între 25-30 mai la Budapesta, pentru a lua parte la Campionatul Mondial de Judo. Dintre ei, circa 1.200 au fost veterani şi au evoluat în cadrul Grand Masters-ului, între 27-30 mai. Deşi, de data aceasta, nu a concurat, printre participanţii la eveniment s-a numărat şi sensei Mihai Botez (foto), alintat de colegi "Mişa baci" care, la cei 88 de ani, a primit distincţia de "cel mai vârstnic judoca activ din lume". Omul e o legendă vie, drept pentru care la eveniment a fost premiat pentru meritele sale.

Spre deosebire de alte competiţii sportive, veteranii nu au participat la calificări, nici nu au fost trimişi de federaţii, ci au luat problema pieptiş: concursul s-a desfăşurat pe grupe de vârstă, din 5 în 5 ani, la individual, sau pe două grupe pe echipe (între 30 şi 50 de ani şi plus 50).

"Directorul sportiv al IJF, Vladimir Barta, ne-a trimis o scrisoare de felicitare în care ne-a spus: "Acest eveniment a bătut recordul de participare ca număr"", se mândreşte Andrei Bondor. "Au fost 1200 de oameni fericiţi şi 1200 de oameni sănătoşi, toţi cu vârste între 30 şi 70 de ani. Sunt oameni care au arătat ce înseamnă spiritul judoului", continuă el, satisfăcut că Oradea a mai crescut un pic pe harta lumii.

To be continued...

Că organizarea Campionatului Mondial a fost una de succes o dovedeşte faptul că preşedintele uniunii mondiale, Marius Vizer, personaj cunoscut ca extrem de exigent, i-a înmânat lui Bondor o diplomă de recunoaştere a aportului adus în judoul veteran internaţional. "Pe de o parte mă satisface, pe de altă parte este o recunoaştere, că iar un orădean a excelat în comunitatea judoului. Că, vorba aia, profet la tine-n ţară oricum nu poţi să fii", spune Andrei, făcând referire la faptul că în România - iar Oradea nu face excepţie - autorităţile pun prea puţin accent pe sport, iar într-o lume mult prea "virtualizată" oamenii au uitat cât de important este să facă mişcare.

Deşi previziunile nu sunt tocmai roz în ce priveşte tineretul, orădeanul e convins că în cinci ani judoul pentru veterani va ajunge chiar sport preolimpic. Până atunci, însă, mai are de înfruntat câteva provocări: campionatul asiatic, cel european, cel african şi cel panamerican pentru veterani sunt doar câteva dintre ele. Evenimente mari, în faţa cărora alţii poate s-ar da deoparte. Dar orădenii au dovedit că au "muşchi" pentru ele...


ROMÂNIA, PE 10
Judocani cu rezultate

Campionatul Mondial de Judo a avut două secţiuni: Kata, defăşurată în primele două zile, şi Shiai, adică judoul tradiţional. La judo Kata, perechea orădeană compusă din Iulian Surlă şi Aurelian Fleisz, antrenată de profesorul Alexandru Chirilă, a cucerit medalia de argint, ai noştri fiind întrecuţi doar de tandemul Japoniei.

La Campionatul Mondial de Judo Grand Masters au participat 36 de veterani din România, care nu au trecut neobservaţi de juriu, ţara noastră clasându-se pe locul 10 la nivel de medalii din cele 48 de ţări participante, adunând două medalii de aur, trei de argint şi patru de bronz.

"Fostul comandant al trupelor de intervenţie din Arad, de exemplu, Lazăr Loghin (n.r. şeful Departamentului de Intervenţie Rapidă, multiplu campion), şi campioana Lena Sterea, din Turnu Severin, au luat medalii de aur. Din cei 37 de români participanţi, 9 au fost orădeni. Stabilit în Italia, orădeanul Cristian Bratu a luat locul doi, Ion Soltan a luat locul 5, iar fraţii Stelian şi Cristian Nagy au luat locul 5, respectiv 7", a exemplificat Bondor.