În municipiul Oradea există o situația paradoxală, dacă ne raportăm la nivelul investițiilor și nivelul de trai al orădenilor. Cifrele ne arată că, deși bugetul de investiții al orașului a fost unul ridicat și în creștere, nivelul de trai și salariile oamenilor sunt în coada clasamentului național.

În viziunea mea, ceea ce contează este ca orădenii să-și permită să trăiască în orașul lor.

Cum a ajuns Oradea să fie în Top cinci al celor mai scumpe orașe din țară? Din păcate, administrația actuală a orașului a contribuit direct la creșterea costului vieții în Oradea, prin majorări succesive, adesea nejustificate economic, la tarifele societăților deținute de Primărie: alimentare cu apă și canalizare, termoficare, transport public, închiriere spații în piețe. Au crescut și costurile cu salubritatea.

În strategia pe care o propun, am stabilit concret acele investițiile rentabile nu doar pentru administrația locală, ci și pentru orădeni. Cu prioritate vom anvelopa termic blocurile și vom monta panouri fotovoltaice deasupra acestora. Lăsate uitării de zeci de ani, blocurile din municipiu au ajuns să genereze costuri uriașe la întreținere în această iarnă! Prin lucrările de reabilitare termică se elimină pierderile cu încălzirea, se eficientizează consumul de curent electric pe perioadele caniculare și, nu în ultimul rând, se împrospătează imaginea cartierului și a orașului.

La începutul anului 2021 am cerut Primăriei Oradea să inventarieze cele peste 2.000 de blocuri din oraș, pentru a ne apuca de treabă la cele care aveau nevoie urgentă de reabilitare termică. Din păcate, nu s-a răspuns, nici nu s-au preluat exemplele de bună practică de la alte primării PSD din județ.

Vom schimba această stare de fapt din Primăria Oradea! Împreună cu echipa mea am identificat liniile de finanțare eligibile. 

O a doua măsură concretă pe care o avem în vedere este aceea de a limita câștigurile monopolurilor Primăriei (Compania de Apă, Administrația Domeniului Public). Rolul acestora este de a oferi servicii publice de calitate, la prețuri cât mai mici. Este inacceptabil ca acestea să aibă profituri exagerate, în condițiile în care se cheltuie sume inutile pe sedii, cadouri sau angajări fără rost, în timp ce salariați direct productivi sunt puțini și plătiți necorespunzător.

Credem că dezvoltarea orașului se poate face doar prin investiții, dar cele cu impactul cel mai mare pentru viața orădenilor sunt acelea care vor contribui la scăderea costului vieții locuitorilor din oraș.

Adrian Madar, candidat PSD la Primăria Municipiului Oradea

(advertorial PSD)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!