Nu îmi place să scriu despre administraţia din România şi, în mod particular, despre cea din Oradea. Dacă aş afirma că în ultimii doi ani s-au plantat în oraş mai mulţi arbori decât în toţi anii din 1989 încoace, adversarii PNL ar spune că îi laud pe liberali. Dacă aş afirma că în ultimii doi ani s-au tăiat mai mulţi copaci decât poate oricând altcândva, liberalii ar spune că îi sprijin pe competitorii lor.

De fapt, culoarea administraţiei şi aşa-zisa competiţie politică nu au nicio importanţă. Indiferent că pornesc de la un om cu funcţie, de la un partid sau o coaliţie, deciziile care ne afectează viaţa au ceva în comun: ele se iau cel mai adesea fără să se ţină cont de părerea celor vizaţi sau a specialiştilor. Binele şi răul ni se fac ca unor oameni incapabili să decidă pentru ei înşişi.

În această privinţă lucrurile nu s-au schimbat prea mult în ultimii ani nici în Oradea, nici în restul ţării. Pentru asta suntem responsabili cu toţii: atât politicienii care ne ignoră, ştiind bine că România e o ţară fără cetăţeni, cât şi noi, simplii locuitori, care suportăm orice cu mioritică înţelepciune: "Mai rău să nu fie".

Înainte să cârcotim pe la colţuri sau pe internet, în anonimat, ar trebui să ne întrebăm care e partea noastră de vină pentru ceea ce nu se face bine. Câţi oameni protestează public când se taie arbori sănătoşi pentru a face loc unori parcări pe trotuare? Câţi participă la dezbaterile publice ale proiectelor care îi afectează, atunci când ele au loc? Câţi dintre cei afectaţi de măsurile haotice ale guvernului scriu petiţii sau ies în stradă?

Din păcate, datorită lipsei pustiitoare de spirit civic, nici bine nu ni se poate face până la capăt. Cum să fie oraşul curat când o treime din orădeni nu plătesc taxă de salubrizare? Şi asta nu pentru că nu au bani, ci pentru că aşa e românul, "descurcăreţ". Câţi dintre noi ne deranjăm să le atragem atenţia celor care aruncă mizerii pe stradă că nu e nici frumos, nici legal ceea ce fac? Noi aşteptăm să rezolve totul primăria, guvernul sau poliţia şi, când acestea nu îşi fac bine treaba, tăcem, că omul e sub vremi şi capul ce se pleacă sabia nu-l taie.

Oradea nu poate fi mai bine administrată decât merită orădenii. Oraşul arată aşa cum arătăm noi ca şi comunitate. Când nu e război sau dictatură, comunităţile îşi merită conducătorii. Oradea e şi va fi un oraş civilizat pe măsura educaţiei şi civismului orădenilor, nu a culorii politice a consiliului local.

Orlando Balaş
profesor