În premieră, România și Oradea vor găzdui Olimpiada Internațională a Porumbeilor Voiajori, cel mai important eveniment pentru columbofilii din toată lumea, în cadrul căruia vor fi expuse cele mai valoroase păsări și vor fi premiați cei mai pricepuți crescători.

Valoarea totală a celor 900 de porumbei care vor veni din toată lumea la Oradea Arena trece de 50 de milioane de euro, au anunțat organizatorii.

Dorința lui Birta

Olimpiada se va desfășura între 12 și 14 august, la Oradea, și va aduna columbofili din toată lumea, dar în special din Europa, de unde sunt modalități mai facile de acces într-o vară în care haosul domnește pe aproape toate aeroporturile mari.

„Olimpiada Columbofilă este un eveniment al Federației Columbofile Internaționale, unde noi suntem membri din 1969. (...) Am ajuns la Oradea după ce am amânat evenimentul din cauza pandemiei. Trebuia să se desfășoare la București, în ianuarie 2021, și am ajuns în Oradea la invitația domnului primar, căruia vreau să-i mulțumesc. Și-a dorit foarte mult ca acest eveniment să fie la Oradea, pentru că noi am mai avut evenimente naționale la Oradea când dânsul era viceprimar. După ce a fost ales primar, m-a întrebat: de ce aveți nevoie ca să o aduceți la Oradea? Cred că așa trebuie să procedeze orice edil, și nu fac politică, dar chiar am găsit tot sprijinul de care avem nevoie”, a declarat președintele Uniunii Naționale a Columbofililor, orădeanul Marius Tunduc (în fotografie, în mijloc), într-o conferință de presă susținută joi.

Expoziție și gală

Ajunsă la ediția a 37-a, olimpiada organizată o dată la doi ani nu este un concurs propriu-zis, ci o expoziție și o premiere a porumbeilor care în ultimii doi ani au adunat cele mai mari punctaje la etapele naționale.

Prin natura lor, porumbeii voiajori se întorc mereu acasă, motiv pentru care, ca să fie echitabile, concursurile nu pot fi decât regionale sau, cel mult, naționale. În România, de pildă, nu pot concura columbofili din toate zonele țării la aceeași competiție, tocmai pentru că distanțele sunt mari. De exemplu, un porumbel care zboară din Bihor până la Berlin va avea un timp mai bun decât un porumbel din București cu aceeași destinație, pentru că parcurge o distanță cu 600 de kilometri mai mică.

Olimpiada se va deschide vineri, de la ora 10, la Oradea Arena. „La expoziție sunt peste 30 de țări participante, cu aproximativ 900 de porumbei, în valoare totală de peste 50 de milioane de euro”, a explicat Diana Drăghici, unul dintre organizatori, în aceeași conferință de presă.

Târg de profil

Orădenii vor avea ocazia să vadă porumbeii și să discute cu crescătorii lor, poate chiar să cumpere pui de la aceștia, pentru că unii dintre ei vor participa și la târgul care se va ține tot în sala polivalentă, unde se vor comercializa și diverse suplimente nutritive sau alimente pentru porumbeii sportivi.

De asemenea, columbofili faimoși din străinătate vor ține, vineri și sâmbătă, workshop-uri pentru crescătorii afiliați în cluburi.

Expoziția va fi deschisă vineri și sâmbătă, între orele 10 și 17, iar un bilet de acces va costa 60 de lei. Duminică, standurile vor fi deschise doar până la prânz. Vineri, însă, de la ora 10 la 10.45, accesul va fi liber, cu prilejul festivității de deschidere, care va include și o paradă a țărilor participante.

Andra, în Piața Unirii

Accesul va fi liber și la gala de premiere, programată vineri, de la ora 19, în Piața Unirii. Evenimentul va fi prezentat de Andreea Marin și actorul orădean Răzvan Vicoveanu, iar la final va susține un concert cântăreața Andra.

Potrivit lui Tunduc, singura restricție pentru orădeni va fi în zona centrală a pieței, unde vor fi scaune anume puse pentru invitații Federației Columbofile.

Printre porumbeii care vor fi premiați la gală se numără și 11 păsări din România. Una dintre acestea aparține chiar președintelui crescătorilor români, fiind un porumbel care anul trecut a adunat punctajele necesare pentru un titlu de campion mondial. În România sunt circa 10.000 de columbofili.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!