A patra ediție a Săptămânii Geodeziei Românești s-a deschis, joi, în Bihor, printr-un eveniment internațional cu un program încărcat. Specialiști în domeniul măsurătorilor terestre din toată Europa s-au reunit în Băile Felix, ca să dezbată principalele provocări ale geodeziei, cadastrului și amenajării teritoriului.

Evenimentul este organizat de Uniunea Geodezilor din România (UGR), în colaborare cu Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din cadrul Universității din Oradea, Federația Internațională a Geodezilor, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Consiliul European al Geodezilor și Academia de Științe Tehnice din România.

„Pentru întreaga viață a geodeziei din România, confirmăm faptul că Oradea este centrul Europei în această săptămână. Avem invitați din 34 de țări ale Europei, aici va avea loc și Adunarea Generală a Consiliului European al Geodezilor”, a declarat președintele UGR, Mircea Afrăsinei.

Autoritățile depind de geodezi

Partea centrală a evenimentului este simpozionul internațional „Tehnologii geodezice moderne pentru mileniul III”, în cadrul căruia specialiștii susțin diverse prelegeri. La simpozion participă și Kwame Tenadu, vicepreședinte al Federației Internaționale al Geodezilor, respectiv Orhan Ercan, fost vicepreședinte al aceluiași for. Ambii au subliniat importanța utilizării tehnologiilor moderne astfel încât autoritățile să răspundă mai eficient la dezastrele naturale și la cele produse de om, precum accentuarea schimbărilor climatice.

„Geodezia este foarte importantă în viața națională a oricărei țări. Echipa de azi, care va susține prelegerile, este foarte aptă și eu sunt aici să împărtășesc din experiența mea și să încurajez colegii români și din alte țări să tindă la perfecțiune, ca să putem răspunde provocărilor globale cu care ne confruntăm”, a spus Kwame Tenadu (foto).

„Acesta este unul dintre cele mai importante evenimente din Europa Centrală, se concentrează pe importanța în creștere a datelor geospațiale și colectarea lor cu tehnologii inteligente. De asemenea, trebuie să stabilim un model de sistem de administrare a pământului, pentru că autoritățile, centrale și locale, au nevoie să folosească date geospațiale produse de geodezi, pentru a lua decizii corecte”, a spus și Orhan Ercan.

Un apel la solidaritate a făcut și croatul Vladimir Krupa, președintele Consiliului European al Geodezilor, care vineri va deschide la Oradea Adunarea generală a geodezilor din toată Europa. Amintind despre distrugerile din Ucraina, dar și despre cele produse de cutremurul care a afectat Turcia și Siria, Krupa a spus că forul european asigură sprijin pentru reconstrucțiile necesare.

Parteneri în Programul Național de Cadastrare

Prezent la eveniment, secretarul de stat Ionuț Săvoiu din Ministerul Transporturilor a salutat reunirea profesioniștilor cu reprezentanți ai mediului academic și ai autorităților. „Munca geodezului este foarte importantă, pentru că toate proiectele, de infrastructură, de dezvoltare imobiliară, rezidențială, logistică, încep cu munca geodezului, care trebuie să facă planul topografic, trebuie să se asigure că proprietatea terenului este corect înregistrată și mai departe să sprijine antreprenorul lucrării să le dezvolte corect”, a declarat Săvoiu.

Cu prilejul simpozionului, președinta Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, orădeanca Vig Hajnalka, și președintele UGR, Mircea Afrăsinei, au semnat un nou protocol de colaborare, pentru programul național de cadastrare, în cadrul căruia au fost cadastrate peste 525.000 de hectare din țară și alte 4 milioane ha sunt în lucru.

„Prioritatea zero a ANCPI este creşterea gradului de absorbție a fondurilor europene și înregistrarea sistematică în evidențele de cadastru a imobilelor din România. O altă prioritate reprezintă Programul Național de Cadastru și Carte Funciară, care asigură înscrierea proprietăților în evidențele noastre și dezbaterea succesiunilor și eliberarea certificatelor de moștenitor”, a declarat Vig Hajnalka (foto).

Protocolul dintre cele două organizații nu se rezumă însă doar la planul național, ci și la alte modalități de colaborare. 

Președintele asociației geodezilor din Bihor, Norbert Szabolcs Suba, totodată cadru didactic al facultății orădene de profil, a subliniat la rândul său că discuții prioritare pentru breaslă sunt ducerea la bun sfârșit a programului național de cadastrare și schimbarea recentă a regulamentului de avizare și de recepție a lucrărilor.

Concurs pentru studenți

Simpozionul demarat joi se va întinde pe durata a trei zile, prilej cu care și firmele din domeniu și-au expus cele mai performante aparate necesare geodezilor. Vineri, evenimentul se va suprapune cu Adunarea generală a Consiliului European al Geodezilor. 

Printre dezbateri și prelegeri, organizatorii au pregătit evenimente și pentru geodezii de mâine. Comisia de Tineret din cadrul UGR a programat workshop-uri dedicate studenților, 23 de tineri din România și Republica Moldova participând la eveniment grație unor burse oferite de Uniune. „Se vor dezbate teme de actualitate ce îi privesc, care sunt platformele prin care pot să se dezvolte, care sunt entitățile prin care pot să facă internship”, a explicat Iaroslav Zifceac, președintele comisiei de tineret.

De asemenea, tinerii vor participa la un concurs de tip „mapathon”, sponsorizat de compania Komora Engineering, unde vor vectoriza de pe un ortofotoplan, pentru a realiza un plan preliminar al intravilanului. 

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!