Aplicaţia Oradea City Report a câştigat premiul pentru cea mai bună aplicaţie a unei instituţii din România, oferit de Open Government Partnership Romania (OPG).

Primăria Oradea s-a înscris cu Oradea City Report la concursul organizat pentru Premiul OGP România, în cadrul secţiunii "Promovarea datelor deschise - Cea mai bună aplicaţie". Aplicaţia a fost votată online de 1997 de cetăţeni, iar în urma votului, dintre toate aplicaţiile înscrise în concurs, a ajuns pe locul I.

Joi, în aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, juriul format din reprezentanţi ai guvernului şi ai societăţii civile a analizat aplicaţiile înscrise în concurs, apreciind nivelul de transparenţă în administraţie, precum şi îmbunătăţirea politicilor şi serviciilor publice oferite cu sprijinul aplicaţiei Oradea City Report. Drept urmare, diploma pentru Cea mai bună aplicaţie din România în 2014 i-a fost înmânată city managerului Eduard Florea.

"Premiul obţinut este o recunoaştere, dar totodată un imbold pentru Primăria Oradea de a continua politicile publice axate pe grija faţă de cetăţeni prin măsuri de creştere a vitezei de comunicare şi de transparenţă în relaţia cu aceştia", a declarat Florea.

Oradea City Report este o aplicaţie pentru telefonul mobil sau tabletă, gratuită, care permite cetăţenilor cu spirit civic să transmită diverse sesizări Primăriei Oradea şi operatorilor serviciilor publice locale (Compania de Apă Oradea, Oradea Transport Local, Termoficare Oradea, Poliţia Locală Oradea, Luxten Lighting Company, RER Ecologic Service).

Potrivit comunicatului remis vineri de municipalitate, primarul Ilie Bolojan ţine să le mulţumească orădenilor care folosesc aplicaţia. "Le mulţumesc zecilor de orădeni care în fiecare zi ne sesizează problemele din oraş, dându-ne posibilitatea să intervenim rapid. În acest fel, avem cu toţii de câştigat", a declarat acesta.

Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) este un acord internaţional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.