În organizarea Clubului Sportiv Xterra Sport Bihor, în colaborare cu Primăria Oradea, Consiliul Judeţean, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor şi cu ajutorul unor sponsori, duminică, 21 septembrie, se va desfăşura o nouă ediţie a Oradea City Running Day.

Ajuns la cea de-a IV-a ediţie, semimaratonul internaţional va purta în acest an şi titulatura sponsorului şi se va numi "Digi Oradea City Running Day". Competiţia este programată să se desfăşoare, ca de obicei, în centrul istoric al oraşului, cu startul din Piaţa Ferdinand.

"Evenimentul promovează sportul, respectiv alegarea pe distanţe lungi, ca parte integrantă a unui stil de viaţă sănătos şi creşte potenţialul turistic al oraşului", a declarat Deme Jozsef, reprezentantul clubului organizator, Xterra.

Startul din Piaţa Ferdinand este programat de la ora 10, pentru toate probele de concurs, mai puţin cea rezervată copiilor, car va începe de la ora 13.10.

Cei care se vor înscrie în concurs vor participa în cadrul probelor de semimaraton individual (21 km), semimaraton ştafetă în 2 (2x10,5 km) şi în 4 (4x5,25 km), la 5 km şi 10 km individual. Pentru a nu fi omisă nicio categorie de vârstă, organizatorii au pregătit şi o cursă a copiilor între 4 şi 12 ani, cursă care se va desfăşura pe distanţa de 1 km.

Vârsta minimă pentru participarea la semimaratonul individual este 16 ani însă, iar la probele de ştafetă, 10 km şi 5 km individual, este 12 ani.

Organizatorii au prevăzut un buget al competiţiei de 15.500 de euro, iar fondul de premiere se va ridică la suma de 16.000 lei. La finalul întrecerilor, primii trei clasaţi de la fiecare secţiune vor fi răsplătiţi cu premii în bani, câştigătorul cursei de semimaraton urmând a încasa 1.500 lei, ocupantul locului II, 100 lei, iar cel de pe locul III, 500 lei. De asemenea, toţi participanţii vor primi câte o medalie şi un tricou personalizat cu însemnele concursului.

Sunt aşteptaţi peste 1000 de concurenţi din ţară şi străinătate, printre ţările participante numărându-se Republica Moldova, Ungaria, Spania, Italia, Germania şi Angola.

Cei care doresc să se înscrie o pot face şi online, până pe data de 15 septembrie, pe pagina oficială http://www.digi-oradeacityrunningday.com, dar înscrierile se vor putea face şi la faţa locului, în ziua concursului.

Anul acesta, taxa de participare este 5 euro la cursa de 5 km, 18 euro la semimaraton individual, 36 euro la ştafeta în doi, 72 de euro la ştafeta în patru şi 18 euro pentru cursa de 10 km individual. De precizat însă faptul că la semimaraton şi la proba de 10 km suma pentru înscriere creşte cu 2 euro pe persoană dacă este achitată după 15 septembrie. Cursa copiilor este gratuită.

Un aspect interesant este faptul că această competiţie de la Oradea va fi privată de prezenţa unor sportivi români de valoare, pentru că, înainte cu o zi, la Cluj Napoca, vor avea loc întrecerile Campionatelor Naţionale.

Traseul competiţiei la Digi Oradea City Running Day este următorul: Piaţa Ferdinand - Podul Ferdinand - Str. Principatelor Unite - podul Sovata - aleea de pe malul Crişului Repede (partea dreaptă) - Str. Emilian Mircea Chitul - Str. Malului - Str. Ady Endre - Str. Patrioţilor - Str. Moscovei - Str. Madach Imre - Str. Iosif Vulcan - Piaţa Ferdinand.