Prin campania de informare „Oradea colectează selectiv”, cetățenii orașului sunt informați despre importanța, obligativitatea și beneficiile colectării selective a deșeurilor, în 5 fracții. Colectarea selectivă nu este doar o alegere, ci o responsabilitate. Fiecare deșeu pe care îl separăm corect poate fi reutilizat, reducând astfel impactul asupra mediului și conservând resursele noastre naturale.

Colectarea selectivă sau colectarea în 5 fracții se referă la sortarea deșeurilor în cinci categorii diferite pentru a facilita procesul de reciclare. Astfel, avem hârtie-carton, plastic-metal, deșeuri biodegradabile (organice), sticlă și deșeuri reziduale.

Știm că orădenii au nevoie de informații care să îi ajute să colecteze deșeurile cât mai corect și soluții care să crească șansele ca deșeurile de ambalaje să fie într-adevăr reciclate corespunzător.

Intră pe www.oradea.ro/recicleaza - aici se găsesc toate informațiile relevante despre colectarea selectivă corectă, pe 5 fracții, în cadrul campaniei inițiate de Primăria Oradea.

La ce mă ajută să colectez selectiv?

Deșeurile nu dispar odată ce tu le-ai aruncat la gunoi. Ai văzut vreodată vreo groapă de gunoi? Dacă nu, poate ar fi timpul. Astfel vei înțelege mai bine la ce te ajută să separi deșeurile. Pe scurt: ca să nu fim îngropați în gunoi și să minimalizăm impactul asupra mediului în care trăim.

Ce se întâmplă dacă nu separ corect deșeurile?

Dacă deșeurile nu sunt sortate corect, pot contamina alte materiale, făcându-le nepotrivite pentru reciclare. Acest lucru poate conduce la costuri mai mari, amenzi, ceea ce într-un final se transformă într-un proces de reciclare ineficient.

De ce trebuie să colectez selectiv?

Deșeurile în general se împart în: deșeuri care se pot recicla, astfel le putem da o nouă viață prin reciclare, și deșeuri care nu se pot recicla.

Ca să putem valorifica la maximum prima categorie, a deșeurilor care se pot recicla, este nevoie de o separare a acestora.

Această separare, dacă este făcută la nivel de individ, va facilita prelucrarea și reintroducerea deșeurilor în circuitul economic, scăpând totodată planeta de acumularea depozitelor de gunoi.

Găsești tot ce ai nevoie să știi despre colectarea selectivă a deșeurilor în 5 fracții, pe www.oradea.ro/recicleaza.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!