Organele unui orădean în vârstă de 38 de ani care a ajuns în moarte cerebrală după ce luna trecută a făcut un infarct miocardic salvează viaţa unui om şi ajută alţi bolnavi să ducă o viaţă mai bună.

O echipă mixtă formată din 7 medici din Bucureşti, 5 din Cluj şi 4 din Oradea a prelevat în noaptea de vineri spre sâmbătă organele bărbatului, la Spitalul Judeţean, şi au fost sau urmează să fie transplantate unor pacienţi care au mare nevoie de ele.

"A fost vorba despre un pacient care suferise un infarct miocardic acut. În urmă cu 24 de zile a intrat în stop cardio respirator la locul de muncă, a fost resuscitat şi dus cu elicopterul ulterior la Cluj, la Institutul de Boli Cardiovasculare, dar din nefericire, evoluţia lui nu a fost bună. Astfel, a fost readus în Oradea după 5 zile. A rămas în comă profundă şi joi s-au instalat semnele de moarte cerebrală", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

Donatorul era cel mai mic într-o familie cu trei fraţi, lucra în construcţii şi infarctul a survenit pe fondul unei hipertensiuni netratate.

Familia acestuia şi-a dat acordul pentru prelevarea ficatului, rinichilor, corneei, tendoanelor şi ţesuturilor osoase. "Cel puţin 10 oameni vor beneficia de organele sale, pentru că tendoanele pot fi implantate celor care au probleme de locomoţie. Un pacient o să trăiască, cu ajutorul ficatului, doi oameni or să vadă, prin transplantarea corneei, doi or să scape de dializă, prin transplantarea rinichilor. Pacientul era cunoscut ca un om foarte bun şi, n-am mai întâlnit un asemenea caz, trupul lui va fi incinerat. A fost dorinţa lui ca cenuşa să îi fie împrăştiată undeva în munţi", a mai punctat Carmen Pantiş.

Operaţia de prelevare a fost cea de-a 22-a de anul acesta din Bihor, judeţul nostru fiind astfel din nou pe locul întâi la donarea de organe.