Cu 16 spitale de stat şi private, alături de alte peste 90 de cabinete private şi zeci de farmacii, Oradea a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilităţi medicale din Romania, potrivit unui nou studiu realizat de platforma de anunţuri imobiliare Storia.ro. Clasamentul continuă cu oraşele Braşov, Timişoara, Târgu Mureş, Baia Mare, Piteşti şi Cluj-Napoca, la polul opus, printre cele mai dezavantajoase oraşe din punctul de vedere al facilităţilor medicale, fiind Giurgiu, Focşani, Tulcea, Călăraşi, Constanţa, Bacău şi Vaslui.

Cartierul Dacia din Timişoara ocupă prima poziţie în clasamentul cartierelor cu cele mai bune facilităţi medicale din ţară, iar topul continuă cu cartierele Ştefan cel Mare (Bucureşti), Gavana 3 (Piteşti), Zorilor (Cluj-Napoca), 7 Noiembrie (Târgu Mureş), Soarelui (Timişoara), Centrul Civic (Braşov) şi Cedonia (Sibiu). Cartierul Rogerius din Oradea ocupă poziţia numarul 5. La coada clasamentului sunt cartierele Gai (Arad), Bereasca (Ploieşti), Ferneziu (Baia Mare) şi Gara (Slatina).

La nivel de regiuni, Banatul a fost desemnat de 8.332 de români ca fiind regiunea cu cele mai bune facilităţi medicale, urmat de Maramureş, Crişana şi Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul percepţiei locuitorilor faţă de facilităţle medicale în oraşele şi cartierele lor a fost obţinut de Dogrobea, Moldova şi Muntenia. Zona Bucureşti şi Ilfov se află la mijlocul clasamentului.
Percepţia asupra accesului la cele mai bune facilităţi medicale este cea de-a treia tema a studiului amplu realizat de Storia.ro şi agenţia de cercetare D&D Research, "Oraşele şi cartiere din Romania", ce se va desfăşura până la finalul anului 2017. Până în prezent, aproape 170.000 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro.

Pentru realizarea clasamentului, participanţii au fost invitati sa evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din perspectiva accesului la facilităţile medicale, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este "foarte rău", iar 5 este "foarte bine". Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Conform aceleaşi cercetări Storia.ro, Oradea a fost evaluat ca fiind şi orasul cu cel mai înalt grad de siguranţă, iar Braşovul oraşul cu cel mai avantajos cost al vieţii. În cel din urmă clasament, Oradea se clasează pe locul 3.