Într-o zi în care soarele a amintit mai degrabă de vară decât de apropierea sezonului rece, o echipă de reprezentanţi ai Primăriei Oradea, condusă de viceprimarul Marcel Dragoş, a făcut, joi, o inspecţie în curtea RER Vest, pe tema pregătirilor de iarnă. Concluzia a fost că operatorul s-a pregătit bine, aşa că iarna poate să vină peste oraş.

„Suntem în curtea companiei SC RER Vest pentru a verifica capacităţile şi resursele cu care ei vor acţiona în acest sezon. Ca anul trecut, dotările cu utilaje sunt cam aceleaşi, cu excepţia unui nou utilaj care a apărut. (...) Din ce am văzut azi, nu cred să ne creeze probleme acest sezon, dar depinde şi de condiţiile meteorologice pe care le vom avea în această iarnă”, a declarat viceprimarul Dragoş, după ce, alături de directorul general tehnic-investiţii al RER Vest, Florin Gontariu, a inspectat toate utilajele.

RER Vest are o flotă de 25 de utilaje moderne, care vor interveni pentru îndepărtarea poleiului şi a zăpezii, când va fi nevoie. Dintre acestea, 23 sunt dotate cu plug şi accesoriile necesare pentru împrăştierea materialului antiderapant solid (sare), iar două vor plugui zăpada şi, simultan, vor împrăştia soluţii antiderapante lichide, având o capacitate de 7.000 de litri fiecare.

„Faţă de anul trecut, numărul de utilaje este similar, însă am înlocuit un utilaj de capacitate medie, de 4 mc, cu un utilaj nou Euro 6 cu capacitate de 9 mc. Capacitatea de încărcare şi intervenţie pe o singură ieşire a ajuns la 99 mc, echivalentul a 132 tone de sare sau antiderapant solid. Ne asigură acoperirea întregii suprafeţe din Urgenţa 1, dintr-o singură încărcare”, a explicat Florin Gontariu.

RER VEst

Aşa cum se ştie, străzile Oradiei sunt împărţite în 4 categorii de urgenţă, iar RER Vest are obligaţia să intervină pe rând la curăţarea lor.

Cele mai importante artere (Urgenţa 1) sunt bulevardele principale din oraş şi străzile care duc spre spitale şi şcoli, urmate de străzi din cartiere, apoi de cele de pe dealuri. În total, Oradea are o suprafaţă de 3,2 milioane metri pătraţi de carosabil care trebuie deszăpezit, când ninge.

Pentru acest sezon rece, RER Vest are pe stoc 1.700 de tone de sare, dar şi diferite cantităţi de clorură de calciu şi clorură de magneziu (fulgi). În plus, compania a încheiat un contract cu salina Ocna Dej, pentru furnizarea a alte 6.000 de tone de sare, în sezonul 2021-2022, în funcţie de necesităţi.

„În concluzie, după ce am văzut azi, la fel ca anul trecut, eu cred că capacităţile de intervenţie sunt destule ca să asigure o deszăpezire corespunzătoare în acest sezon”, a încheiat viceprimarul Oradiei.