Ori de câte ori vorbim despre Oradea în legătură cu fondurile europene, aprecierile nu pot fi decât la superlativ. Dacă nu chiar campion, oraşul sigur este vicecampion naţional la absorbţia acestora, ceea ce nu poate fi decât o carte de vizită care te aşează la masa oraşelor atractive pentru investitori.

Spre deosebire de alte municipii, Oradea a înţeles că avantajul dezvoltării pe fonduri europene nu se repetă de multe ori. Secretul constă în echipa pe care o formezi pentru gândirea unui portofoliu de proiecte strategice care să sprijine dezvoltarea oraşului şi structura unui astfel de portofoliu, ceea ce în limbaj academic ar însemna transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare locală multidirecţionată.

Însă dincolo de teorie, după recent încheiata perioadă de programare europeană 2007-2013, rămân câteva proiecte de referinţă în istoria Oradiei: Cetatea, noul CET şi reţelele de termoficare, Piaţa Unirii, Acvaparcul, Piaţa Rogerius, Centrul de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Judeţean, pasajele de pe centură, centrele sociale şi altele.

Desigur că istoria acestora a evoluat de la simplu la complex. Primele proiecte au prins contur între anii 2007-2008, când s-au pus bazele direcţiei specializate, din categoria acestora făcând parte ambulatoriul Spitalului Municipal şi etapa I de reabilitare a Cetăţii Oradea. Ulterior s-au dezvoltat proiecte în domenii vitale, precum sprijinirea mediului de afaceri, turismului balnear, dezvoltarea infrastructurii de servicii publice şi sociale. În paralel a căpătat experienţă o echipă de experţi din Primărie care sunt "motorul" şi cheia succesului pentru dezvoltarea de proiecte în perioada de programare europeană 2014-2020.

Cât de pregătiţi suntem pentru noul ciclu de utilizare a fondurilor structurale? Iată o întrebare la care este chemată să răspundă echipa din Primăria Oradea, pentru a pune bazele solide unui nou început ce trebuie să aşeze oraşul în rândurile celor care fac din fondurile structurale o speranţă de viitor pentru locuitorii săi. Acestei echipe să îi urăm succes!

Marcel Boloş
Director ADR Nord-Vest