Adio, Toamnă Orădeană, bun venit Oradea FestiFall! Binecunoscutul festival, punct de reper al evenimentelor culturale din oraşul de pe Criş, se "upgradează", aducând schimbări majore în filozofia evenimentului, începând chiar cu numele!

Vama, The Rock, 3 Sud Est, Smiley, Mihail şi The Motans sunt câteva dintre numele care vor concerta la festivalul programat în perioada 3-6 octombrie, în Piaţa Unirii şi pe pietonala Vasile Alecsandri. În plus, talentele locale sunt încurajate să se înscrie într-un concurs online care le-ar putea "urca" pe scenă.

Nou nume, nou concept

"Toamna Orădeană, unul dintre cele mai longevive evenimente orădene, cu un istoric de peste 28 ani, se reinventează şi devine din acest an ORADEA FestiFall", a anunţat, vineri, un comunicat al organizatorilor, Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) şi Primăria Oradea.

Motivul schimbării? Evenimentul a "crescut", mai ales din 2016, devenind "un festival care pune în valoare spaţiile urbane orădene prin muzică bună, teatru, artă stradală, gastronomie şi distracţie specifică unui oraş cu un bogat bagaj cultural".

"Noul nume al Toamnei Orădene, Oradea FestiFall, este o confirmare a evoluţiei în timp atât a acestui eveniment, cât şi a oraşului nostru. Oradea FestiFall îmbracă natural conceptul evenimentului cunoscut ca Toamna Orădeană, păstrând totodată «pedigree-ul» acestuia: un festival de toamnă care sărbătoreşte bucuria de a fi orădean, în acelaşi timp invitând turiştii şi locuitorii din regiune la un festival veritabil, cu participare gratuită", arată comunicatul.

Concurs de talente locale

Seria concertelor la scena principală va fi deschisă vineri, 4 octombrie, la ora 20.30, când artiştii de la The Rock vor aduce un repertoriu format din piese ale celebrei AC/DC, iar de la ora 21.30 va urma Vama. Seara de sâmbătă, 5 octombrie, va începe cu un concert 3 Sud Est (ora 20.30), urmat de un show live Smiley. Ultima seară va aduce tot două concerte live: Mihail, de la 20.30, şi The Motans, de la 21.30. Ca de obicei, festivalul se va încheia cu un spectacol de artificii şi muzică.

Pe scena Live Nouveau, amenajată pe pietonala Alecsandri, vor avea loc zilnic concerte live, începând cu ora 18, iar "mozaicul de acte stradale" va începe în fiecare zi la ora 15.

Un loc aparte îl vor avea şi talentele locale, care vor evolua, joi, 3 octombrie, în prima seară. "Invităm trupele orădene cu un repertoriu propriu de minimum 30 de minute să se înscrie în programul muzical de la cele două scene ale festivalului", arată comunicatul. Doritorii se pot înscrie până miercuri, 25 septembrie, trimiţând un e-mail cu demo-uri pe adresa turism@oradea.ro. Apoi, între 26 şi 30 septembrie, orădenii vor fi chemaţi să voteze, public, pe Facebook.

"Vor fi selectate pentru a urca pe scena principală trupele clasate pe locurile 1, 2, 3 în urma votului. Totodată, locurile 4-7 din clasament, vor fi incluse în programul muzical de la scena Live Nouveau de pe strada Vasile Alecsandri. Pentru a fi inclusă în programul festivalului, o trupă trebuie să fi adunat minimum 500 de voturi, indiferent de poziţia din clasament pe care se află". Şi răsplata va fi pe măsură, între 300 şi 500 euro.

Locul copiilor

Pe lângă momentele muzicale, "personaje fabuloase, instrumente muzicale şi artişti talentaţi din ţară şi din Europa vor umple de culoare şi voie bună programul celor 4 zile".

Cea mai veselă şi colorată zonă a festivalului va fi cea pentru copii. Între altele, creativitatea şi imaginaţia prichindeilor vor fi puse la încercare în cadrul unor ateliere şi jocuri interactive. Nu vor lipsi nici toboganele, bazinul cu bile, baloanele colorate şi sesiunile de pictură pe faţă. Părinţii vor putea să-i lase pe cei mici în siguranţă la joacă, într-un spaţiu delimitat şi supravegheat de personal calificat.

Şi oferta culinară va fi diversă: de la mâncăruri tradiţionale, burgeri suculenţi, hot-dogs sau preparate din peşte, până la clătite şi waffe, vor fi bunătăţi pentru toţi gurmanzii. Şi aceasta este doar o parte din festinul ce urmează. Programul detaliat al actelor stradale şi lista completă de activităţi va fi comunicată săptămâna aceasta. Aşa că, fiţi pe fază!