Asociaţia Firmelor Bihorene, Asociaţia Culturală D’Art, în parteneriat cu Primăria Oradea, organizează, în perioada 29-31 mai, în Şanţul Cetăţii Oradea, un campionat judeţean de gătit în aer liber, destinat firmelor specializate, restaurantelor şi firmelor de catering. Evenimentul a fost anunţat vineri, într-o conferinţă de presă.

Organizatorii vor asigura 12 corturi pentru tot atâţia competitori, vouchere de cumpărături în valoare de 500 lei de la Selgros, pâine gratuită, butelii şi dozatoare de bere. Concurenţii vor fi încurajaţi să gătească la plită, grătar, ceaun, proţap, preparate din carne de porc, de vită, oaie, capră, iepure, pasăre, peşte ori fructe de mare, a arătat Nicu Pop, reprezentantul Asociaţiei Culturale D’Art şi iniţiatorul proiectului.

Produsele rezultate vor putea fi comercializate de către concurenţi publicului, organizatorii amenajând mai multe mese pentru aceştia. În concurs, produsele vor fi jurizate de specialişti, dar va fi luat în calcul inclusiv aspectul cortului şi zonei de pregătire a acestora. Şi amatorii vor fi provocaţi la întreceri, spre exemplu de părjit slănină ori de băut bere.

Pe lângă concursul gastronomic, organizatorii şi-au propus să promoveze şi trupele rock, mai ales pe cele locale. Astfel, pe scena festivalului vor urca Acelsziv, Jazztoday, Pseudonym, Miraj, Sign Out, A.G. Weinberger, Dutka Andras Band, N.O.R. şi Sarmalele Reci.

Pe toată durata evenimentului - anunţă organizatorii - în Cetatea Oradea va avea loc un Târg de produse tradiţionale bihorene (obiecte din lemn, icoane, instrumente muzicale, ţesături, podoabe), însoţit de expoziţii de pictură şi carte.