1113. Oradea, între legende şi atestare

Prima atestare documentară a Oradiei, mai precis a toponimului "Varadinum", datează din anul 1113, iar actul este o diplomă a abaţiei benedictine din Zobor, Slovacia, în care e pomenit Syxtus Varadiensis, primul episcop catolic al Oradei al cărui nume este cunoscut.

Lucrarea "Cronica pictată de la Viena", realizată de Marcu din Kalt şi redactată la jumătatea secolului XIV, spune că regele Ladislau I "a găsit în parohia fortăreţei Bihor, între fluviile Criş, într-o vânătoare, un loc unde la îndemnul îngerilor a hotărât să ridice în cinstea Fecioarei Maria o mănăstire, loc pe care l-a numit Varad".

Mai târziu, acelaşi rege a întemeiat aici o episcopie şi a cerut să fie înmormântat în mănăstirea acesteia, dorinţă care, potrivit legendelor, a fost respectată. Acest lucru a adus faimă Oradiei, unde au început să sosească tot mai mulţi pelerini.

Din nefericire, documentele vechii episcopii au fost distruse în timpul invaziei tătaro-mongole din 1241, descrise de călugărul Rogerius în opera sa "Carmen miserabile". Odată cu actele au dispărut şi multe din mărturiile istoriei oraşului.

03 oradea.jpg2013. An de sărbătoare

Anul acesta Oradea va sărbători 900 de ani de atestare documentară, moment pe care primarul Ilie Bolojan a anunţat încă de anul trecut că îl doreşte plin de evenimente cultural-artistice, care vor avea loc, cel mai probabil, în vară.

Până atunci, facultăţile de Litere şi de Istorie ale Universităţii orădene vor deschide şirul manifestărilor cu un simpozion pe tema "Oradea: oraş european. 900 de ani de atestare documentară".

Evenimentul va avea loc la Universitate, pe 9 martie, însă până atunci studenţii, indiferent de nivelul de studii la care învaţă, sunt îndemnaţi să scrie o lucrare pe care să o susţină în manifestarea ştiinţifică.

Temele de dezbatere propuse de organizatori sunt: Oradea - oraşul diversităţii; Oradea - oraş durabil; Oradea - oraş accesibil; Oradea - oraş inovator; Oradea - oraş sănătos. Lucrările se pot referi atât la perioada contemporană în context european, cât şi la urbea din diferitele momente istorice.

Termenul limită de înscriere este 15 februarie 2013. Toate lucrările trebuie înscrise pe blog-ul seminarului, oradeaoraseuropean.wordpress.com şi vor fi analizate de cadre didactice ale celor două facultăţi, cele mai bune urmând să fie prezentate public.