1946. A trecut războiul, vrem centrale!

Pornind de la certitudinea că "nicăiri în cuprinsul ţării nu sunt condiţiuni atât de prielnice construirii unor centrale mari hidroelectrice ca în acest judeţ", ziarul Crişana din 5 iulie 1946 dedică aproape o pagină unui articol despre posibilitatea realizării unor hidrocentrale în Bihor.

Din capul locului, însă, cititorii sunt informaţi că "bineînţeles, construirea unei centrale (...) este legată de multe condiţii, dintre cari prima este capitalul, care în timpurile actuale lipseşte cu desăvârşire", bugetul ţării fiind încă afectat de cel de-al doilea război mondial, nu de mult încheiat.

Totuşi, se menţionează că pârâul Drăgan, Valea Iadului, dar şi Crişurile ce străbat Bihorul sunt râuri numai bune pentru astfel de investiţii, şi, precum scrie în articol, "construcţiile - chiar dacă se pare ciudată această afirmaţie - ar fi amortizate în timp de zece ani".

Potrivit cotidianului, hidrocentralele ar susţine dezvoltarea industrială din Bihor, cu atât mai mult cu cât "puterea apei este cu totul gratuită". Şi într-adevăr, în cei 50 de ani de socialism s-au construit câteva asemenea obiective...

ceausescu.jpg1989. "Eforturi conjugate" pentru investiţii

La fel ca în 1946, când se doreau investiţii în apele judeţului, şi în 1989 erau preocupări similare. În Crişana din 12 ianuarie 1989, în articolul "Noi amplitudini ale dezvoltării judeţului - Investiţii ‘89" se menţionează câteva din obiectivele "realizate din fondurile statului şi contribuţia bănească şi în muncă a populaţiei".

Articolul debutează cu o concluzie asupra anului abia încheiat, în care se depăşise cu aproape 40 de milioane planul valoric, "fiind puse în funcţiune importante capacităţi de producţie şi începute sau continuate obiective pentru noi capacităţi energetice şi amenajări pe Crişul Repede".

O altă reuşită a fost realizarea de instalaţii solare pentru "prepararea apei calde de consum la 895 apartamente din strada Nojoridului, Oradea". Pentru noul an se dorea realizarea finalizărilor de capacităţi energetice la CET II, dar şi hidrocentrala de la Fughiu.

În final, se face apel la constructori şi beneficiari să facă "eforturi conjugate" pentru a se încadra în graficele de execuţie şi în "indicaţiile formulate de secretarul general al partidului, tovarăşul Nicolae Ceauşescu". Măcar pe-atunci se investea ceva...