1934. Lemne şi pâine gratis

În 1934, din totalul de peste 83.000 de locuitori ai Oradiei, 744 erau şomeri şi primeau ajutor prin "comisiunea pentru ajutorarea muncitorilor şomeri". Dintre aceştia, 392 aveau copii, iar alţi 71 erau căsătoriţi. Pe atunci, nu toţi cei care cereau, şi primeau ajutor de şomaj. În acel an, 880 de orădeni au depus cereri în acest sens, însă în urma unor controale la domiciliu, s-a descoperit că "138 dintre ei nu sunt absolut constrânşi la ajutor. Deci numai 744 de oameni trebuiesc ajutoraţi".

În acele vremuri, muncitorii care şi-au pierdut slujba primeau câte 100 de lei ajutor, iar cei care aveau familii "mai grele" sau cu copii primeau şi un metru cub de lemne, după cum se arată într-un articol din ziarul Gazeta de Vest (1934). La acea vreme, se plănuia inaugurarea în Oradea a unui "azil al şomerilor", unde să fie chiar găzduiţi aproximativ 50-60 dintre aceştia. În plus, publicaţia mai arată că "brutarii din localitate au luat hotărârea lăudabilă, ca să dea tot timpul pâine gratis şomerilor. Măcelarii au hotărât de asemenea să dea o cantitate însemnată de carne pentru hrana şomerilor".

03 locuri de munca.jpg2011. Ajutoare de la UE

La sfârşitul anului 2010, 16.666 de bihoreni nu aveau un loc de muncă. Dintre aceştia, potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 8.710 primesc indemnizaţia acordată de stat. În ceea ce priveşte Oradea, numărul şomerilor era în jur de 4.000. Faţă de anul trecut, însă, începând din ianuarie 2011, indemnizaţiile de şomaj au scăzut, fiind calculate la 75% din valoarea indicatorului social de referinţă de 500 de lei, şi nu raportat la salariul minim de 670 de lei.

La indemnizaţie se adaugă un procent între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de anii de pe cartea de muncă. Pe lângă bani, şi în zilele noastre, şomerii primesc ajutor sub formă de alimente. Însă de data aceasta, el vine de la Uniunea Europeană, printr-un program de ajutorare a persoanelor dezavantajate. Astfel, şomerilor indemnizaţi le sunt acordate anumite cantităţi de făină, paste făinoase, mălai, zahăr, lapte praf şi biscuiţi.