1938. Reguli de curăţenie pentru Oradea

Perioada interbelică a fost cea în care în urbea de pe Crişul Repede au apărut primele reguli clare privind curăţenia oraşului. O ordonanţă a Primăriei, publicată în ziarul Noua Gazetă de Vest din 5 aprilie 1938, când primar al Oradiei era Constantin Constantinescu, stabilea nişte completări ale Regulamentului Uzinei de Salubritate Publică.

"Se interzice cu desăvârşire pe întreg teritoriul Municipiului Oradea depozitarea şi aruncarea gunoaielor pe străzi, în albia Crişului, în parcuri, locuri virane sau pe alte teritorii publice, murdărirea străzilor prin lăsarea pe loc a materialelor provenite din descărcări, tăiatul lemnelor, molozuri", se arăta în primul articol al ordonanţei. Conform actului, gunoaiele orădenilor trebuiau transportate exclusiv în afara oraşului, pe un teren delimitat de Primărie în acest sens.

Al doilea articol obliga toţi orădenii, proprietari ori chiriaşi, ca zilnic, înainte de ora 6 dimineaţa, să îşi măture trotuarele din faţa caselor, iar cel de-al treilea articol interzicea circulaţia vehiculelor cu paie, lemne şi "alte materii" pe anumite străzi din centrul oraşului. Pentru nerespectarea ordonanţei, orădenii riscau amenzi de la poliţişti între 200 şi 1.500 lei.

03-curatenie_bihoreanul.jpg2014. Noi vremuri, aceleaşi reguli

Chiar dacă Oradea s-a schimbat semnificativ în ultimele şapte decenii, principiile curăţeniei s-au păstrat. La fel ca în anii '30, orădenii trebuie să păstreze curăţenia oraşului şi le este interzis să arunce gunoaie pe străzi.

Conform regulamentului de salubritate al Oradiei, având cea mai recentă formă aprobată prin Hotărârea Consiliului Local 386 din 2009, fiecare orădean este obligat să încheie un contract de salubritate cu operatorul licenţiat ales de Primărie în urma unei licitaţii, în prezent RER Ecologic Service. În baza acestui contract, muncitorii ridică săptămânal deşeurile şi le transportă la groapa de gunoaie de la periferia urbei.

Totodată, în baza contractului încheiat cu Primăria Oradea, RER Ecologic Service asigură curăţenia pe străzile oraşului. Angajaţii societăţii mătură şi spală arterele şi trotuarele oraşului, în mare măsură mecanizat, cu utilaje performante.

Acelaşi regulament de salubritate al oraşului prevede că orădenii nu au doar obligaţia de a arunca deşeurile strict în containere, ci şi de a le colecta selectiv, adică separat, pe cele menajere de cele ce pot fi reciclate, cum sunt PET-urile, hârtiile, cartoanele, metalele şi sticlele.